NOU ESCÀNDOL A HOLLYWOOD

Asia Argento, víctima de Weinstein, acusada de pagar un actor que la va acusar d'agressió sexual

La revelació sobre el pagament a un actor a qui hauria agredit sexualment quan ell era menor clava un cop al moviment #MeToo

i4xsdtvb8ijpbxd7i76d551100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN

La veu de l’actriu i directora romana Asia Argento  es va alçar alta i clara per denunciar les agressions sexuals d’Harvey Weinstein, una revelació pública de violació que va fer per primera vegada l’octubre de l’any passat i que va ajudar a donar força un moviment, #MeToo, que en menys d’un any ha canviat el diàleg i el debat global sobre abusos sexuals i, també, de poder. Ara, l’acusada d’agressió sexual, a un menor, és ella. Argento, de moment, calla. I el moviment rep el cop.

Diumenge ‘The New York Times’ va revelar que l’abril passat Argento, de 42 anys, va arribar a un acord per pagar 380.000 dòlars (332.000 euros) a Jimmy Bennett, un músic i actor de 22 anys, que la va acusar d’haver-lo assaltat sexualment, en un hotel de Califòrnia el maig del 2013, quan ella tenia 37 anys i ell, amb 17 anys recentment complerts, no assolia la majoria d’edat legal per permetre consentiment.

Argento coneixia Bennett des de petit. El 2004, quan ell tenia 7 anys, va interpretar el seu fill a ‘El corazón es mentiroso’, pel·lícula que ella va dirigir i va coprotagonitzar. Des d’aleshores havien mantingut una relació esporàdica però pròxima, amb ella com a mentora i tots dos parlant en repetides ocasions públicament de l’altre en termes maternofilials.

Va ser al novembre, un mes després que Argento detallés les agressions sexuals de Weinstein en un article a ‘The New Yorker’, quan un representant legal de Bennett va enviar a l’advocat que llavors representava Argento una notificació anunciant la intenció de demandar-la i reclamar 3,5 milions de dòlars. Segons l’advocat de l’actor, veure-la sota els focus en el cas Weinstein va ressuscitar-li sentiments traumàtics de la trobada del 2013. I van valorar en aquesta quantitat el preu no només de l’agressió sexual, sinó del mal emocional que li va provocar i les pèrdues salarials posteriors que li atribueixen.

El dia més feliç

Segons la informació del ‘Times’, que va rebre documentació legal del cas de forma anònima i encriptada, la versió de Bennett assegura que aquell dia l’adolescent va arribar a l’hotel acompanyat d’un parent. Argento va instar-lo a deixar-los sols, després va donar alcohol al menor, li va ensenyar notes que havia escrit sobre ell, el va besar, el va estirar al llit, li va treure els pantalons i li va practicar una fel·lació. Després li va pujar a sobre i hi va haver coit. Després li va demanar que fes fotos.

Els dos van menjar junts i ella va penjar a instagram un parell de les seves fotos, fent com “el dia més feliç” de la seva vida la reunió amb Bennett, que com en altres ocasions anteriors va anomenar “el meu fill el meu amor”. Quan Bennet tornava a casa dels seus pares, amb qui vivia, va començar a sentir-se segons els documents “extremadament confús, mortificat i fastiguejat”.

L’eina de Weinstein

L’acord que va acabar firmant al novembre Argento no obliga cap de les parts a mantenir confidencialitat. De fet, segons la informació del Times, va ser la mateixa italiana que va decidir no perseguir el camí de la confidencialitat perquè, en paraules de la seva advocada, “sentia que era inconsistent amb els missatges públics” que Argento havia llançat contra aquest tipus de pactes de silenci, una de les eines que va utilitzar Weinstein per apaivagar les seves víctimes.

Aquest dilluns, no obstant, les dues parts implicades en el cas continuaven sense fer declaracions públiques, i quedava en mans d’altres parlar d’un cas que ha provocat un terratrèmol social. A les xarxes, per exemple, nombroses persones que han atacat Argento han expandit el seu cas per provar de menysprear #MeToo com un moviment hipòcrita. Moltes altres veus, no obstant, han demanat que no s’extrapoli, moltes sense negar respecte a Bennett com a presumpta víctima.

Notícies relacionades

Entre qui ha parlat es compta Rose McGowan, l’actriu que és entre les altres 87 dones que també van acusar Weinstein. “El meu cor està trencat”, ha escrit a Twitter, prometent continuar el seu treball “a favor de les víctimes a tot arreu”. Hores després ha demanat delicadesa, calma. “Cap sabem la veritat de la situació i segur que es revelaran més coses”.

També Tarana Burke, la dona que va llançar #MeToo abans que el moviment adquirís la dimensió global amb el cas de Weinstein, ha alçat una veu de raó. Ha aplaudit els “valents homes joves que ara estan denunciant” i ha tornat a remarcar la necessitat d’anar més enllà de casos individuals per parlar de problemes de poder i privilegi. “La incòmoda realitat és que no hi ha només una manera de ser qui perpetra (l’abús) ni hi ha un model de supervivent. Som imperfectament humans”, ha escrit. “La gent utilitzarà aquestes històries recents per intentar desacreditar el moviment, no s’ha de deixar que passi”.