CULTE A LA PERSONALITAT A RÚSSIA

Putin, un líder de calendari que arrasa

"Tot l'any amb el president" s'esgota a Rússia i el Regne Unit tot just sortir a la venda

El nou almanac acompanya els mesos de l'any amb imatges i cites del cap del Kremlin

ecarrasco41373284 gente extra calendario putin171228165615

ecarrasco41373284 gente extra calendario putin171228165615

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot i haver-se convertit en una mena de llunyana semideïtat enclaustrada rere les vermelles muralles del Kremlin, els russos s’han acostumat a l’omnipresència del president Vladímir Putin. La imatge de qui dirigeix els destins del país pren cos diàriament, de forma inapel·lable, en els programes informatius de les televisions federals, en les laudatòries samarretes amb la seva cara estampada o en les matrioixkes a la venda en qualsevol parada de souvenirs per a turistes, per citar només alguns exemples.

Però aquesta insistent ubiqüitat podria no ser suficient per a molts ciutadans, tenint en compte l’èxit que ha suposat la irrupció del nou calendari de Putin per al 2018, que garanteix al comprador, en els 12 mesos de l’any, una imatge del líder rus en diferents entorns, a més d’una cita textual emesa alguna vegada pels seus exaltats llavis. Amb un titular que equival gairebé a una professió de fe –Tot l’any amb el president de Rússia–, els 6.000 exemplars del nou almanac, que s’acaben de posar a la venda tant a Rússia com al Regne Unit, s’han esgotat, com qui diu, en un tres i no res.

Alguns dels fulls del calendari amb imatges i frases de Putin. / el periódico

Vladímir Vladímirovitx té a punt un consell o una reflexió per a qualsevol mes de l’any. Al gener, quan els russos celebren el Nadal ortodox, el seu president els recorda que els dies de Pasqua «il·luminen» les seves vides i «desperten els pensaments més amables». Per al febrer, quan el fred s’intensifica a la vasta taigà russa, un Putin calçat amb uns patins i enfundat en un uniforme de jugador d’hoquei alaba l’esforç com a mitjà per aconseguir objectius: «Abans no podia ni patinar. ¡Però ho vaig intentar! ¡I crec que ho he aconseguit!».

Estampa d'home d'acció

Abril és el moment d’exaltar les virtuts nacionals i la recuperació de l’orgull nacional gràcies a l’annexió de Crimea, un mantra nacionalista que es repeteix al maig, quan el país commemora el triomf bèl·lic en el que aquí es denomina Gran Guerra Pàtria, més coneguda a Occident com a segona guerra mundial: «No hi ha hagut mai i mai hi haurà una força capaç de conquistar el nostre poble». Com no podia ser d’una altra manera, moltes estampes de l’exitós anuari destaquen el líder del Kremlin en aquelles postures d’home d’acció que tant li agraden. 

Agost ve acompanyat d’una imatge seva remant a bord d’una embarcació en un riu i alabant la naturalesa russa, mentre que a l’octubre se’l representa comprovant el collar d’identificació d’un exemplar de tigre siberià, en perill d’extinció, i recordant als seus conciutadans la importància de l’expansió de Rússia cap a l’est: «El destí de l’Extrem Orient és inseparable del destí de Rússia; això van dir els nostres avantpassats, que van conquistar les llunyanes terres i van portar glòria a la nostra Pàtria».

El líder rus, a cavall, en pla símbol sexual. / AP

Ja fa temps que Putin es va convertir en la principal marca registrada de Rússia, per sobre del vodka, el caviar beluga o el fusell kalàixnikov, fins al punt que una part important dels russos el consideren la «figura més excel·lent del país». Segons els resultats d’un sondeig difós el mes de juny passat, un 34% dels enquestats van identificar l’actual líder del Kremlin com la personalitat més rellevant del país, per sobre de l’astronauta Iuri Gagarin, l’escriptor Leon Tolstoi, autor de la novel·la Anna Karénina, o el mariscal Georgui Zúkov, artífex de la victòria sobre les hosts nazis.

Ja ho veuen. A Rússia, Putin fins i tot a la sopa. Tot i que encara no s’hagi difós una fotografia seva bevent una tassa de borsch, el dens caldo de carn i vegetals acompanyat de crema tan associat al país dels tsars i els espies. 

      

Notícies relacionades