L'EROTISME EN 'ALTA CUINA

No és país per a 'sexy chefs'

La designació del peruà Franco Noriega com a símbol eròtic entre cassoles obre el debat amor o sexe a la cuina

jcortadellas36050011 franco noriega161028172406

jcortadellas36050011 franco noriega161028172406

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Que un xef peruà sigui batejat alegrement com el més sexi del planeta convida a dirigir la mirada sobre els alquimistes que tenim més a prop. ¿Què té Franco Noriega que no tinguin Yayo Daporta Paco Roncero? El dilema amor o sexe a la cuina s’aclareix ràpidament buscant la veu dels cuiners que van seguir la via oberta, fa tres dècades, per Juan Mari Arzak i Ferran Adrià i que –oh, casualitat– són atractius, elegants i guapos. ¿Com es mesura la sensualitat d’un cuiner? ¿És pertinent l’etiqueta sexy chef? Fugim del que és políticament correcte i rastregem el ressò del títol adjudicat a Noriega.

«Tot a la vida requereix una certa passió. Ni tan sols una truita de patates surt bé si no hi involucrem la passió». La cita de l’escriptor mexicà Juan Villoro, que estrena l’obra El filósofo declara al Teatre Romea de Barcelona, enfoca la recerca de respostes. 

Sergi Arola, des de Xile, celebra el terme sexixef, però rebenta la medalla que li han adjudicat a Noriega. «Juga amb avantatge, abans que cuiner va ser model, actor i nedador olímpic. Així, qualsevol. És com si diguéssim que Gordon Ramsey és el cuiner del món que millor juga a futbol. Ramsey va ser futbolista professional abans d’abocar-se als fogons», explica.

L’ESPÀRREC DE DOS CIELOS / Arola afegeix més ous a la truita de Villoro. «S’ha de posar molta passió a la cuina. A la seducció de les ostres hi sumaria, per a aquesta tardor, un risotto amb ceps i tòfona... però l’important és l’entorn que es crea». Sergio Torres hi afegeix xili recordant un plat eròtic que va triomfar a Dos Cielos: l’espàrrec de Navarra amb pernil. «Quan se servia a la taula, hi havia qui reia i també qui es ruboritzava. Era un plat molt fàl·lic», reconeix avui el bessó del Javier.  

La tele ha multiplicat l’efecte mediàtic dels Torres. Al desembre obre el Dos Cielos Madrid i estan a punt de reobrir el de Barcelona després d’haver-lo reformat. ¿Es veuen sexis? «No ho sé, tenim molts fans, però mai ens ho hem plantejat», respon el Sergio. El seu homònim Arola és més contundent al manifestar-se «molt orgullós» de ser una icona entre la clientela gai i per haver posat nu per fer una crida contra la violència masclista. «És clar que hi ha cuiners sexis. ¿Hi ha alguna cosa més sensual que un xef, un home que viatja, amb conversa, que sedueix, que dóna menjar? Som el gremi del life style».

Notícies relacionades

A l’elit de la cuina espanyola hi ha un grup que cultiva el fet de tenir cura del cos. Pengen la jaqueta curta i practiquen runningPaco Roncero n’és l’exemple més clar. Els Torres són més de la bici de muntanya. Ramon Freixa adverteix: «La part bona d’un cuiner és que cuini bé, no com pugui ser de sexi. Som persones que ens hem de cuidar, portar una vida saludable. La sensualitat es desprèn en moltes coses, també en els plats». Freixa confessa, a més a més, que és un assidu del gimnàs, de controlar els àpats i de les millors cremes facials.

El soroll mediàtic apaga l’oído cocina als salons de Jordi Cruz (tors nu en una revista de musculosos) i de Quique Dacosta (la barbeta i les ulleres més ben conjuntades a l’altre costat de la barra). Rubor a l’assabentar-se que formen part d’un rànquing improvisat sobre els xefs espanyols més atractius. A ells, als Torres, Freixa i Arola, s’hi sumarien el que acaba d’arribar de Masterchef Yayo DaportaJoan Jordi RocaDavid Muñoz, Ángel León, Carles Abellán, Mario Sandoval, Paco Roncero... I, per què no, els bessons Colombo

Temes:

Sergi Arola