PRESENTACIÓ DE 'YOU WANT IT DARKER'

Cohen: "Pretenc viure per sempre"

El trobador canadenc, que publica nou disc, s'obre als 82 anys sobre els seus sentiments davant la proximitat de la mort

 

  / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

A l’estil de Mark Twain, Leonard Cohen podria dir alguna cosa similar al famós «la informació sobre la meva mort ha sigut una exageració». De fet, ho ha dit. En la presentació del seu últim disc, You want it darker, que sortirà a la venda la setmana que ve i on a molts dels que l’han escoltat se’ls fa impossible no trobar aires de comiat, el trobador canadenc ha sortit al pas de l’«estic llest per morir» que recentment li havia confessat al director de la revista The New Yorker i que s’havia convertit en titular viral. 

    «Crec que estava exagerant», va assegurar Cohen davant el públic reunit a la Casa del Canadà de Los Angeles. No es va resistir, això sí, a convertir el moment en un de purament cohenià i va afegir: «Pretenc viure per sempre».

    

EFE / SONY

Leonard Cohen, en la fotografia usada per a la portada del seu nou disc, 'You want it darker'.

En l’extensa peça a The New ­Yorker, en qualsevol cas, Cohen obre a David Remnick i, a través d’ell al món, les portes al seu univers als 82 anys. I sona molt semblant a com David Bowie devia sonar, però mentre el britànic ho va preparar tot per al seu comiat només amb els més pròxims, Cohen comparteix. «El meu impuls natural és acabar el que començo», assegura. «M’a­grada deixar els caps lligats si puc».

Que no sigui incòmode

El pare de Hallelujah i Suzanne, de Bird on wire i I’m your man, parla amb claredat del final («només espero que no sigui massa incòmode»). Relata com «el gran canvi és la proximitat de la mort», una proximitat que ja va expressar quan va escriure un emotiu missatge de comiat a Marianne Ihlen, la musa del seu So long Marianne, quan ella estava al seu llit de mort i que també es va fer viral. I Cohen reconeix la fragilitat d’un cos atribuïda a la «profunda fatiga» i problemes com dolors ­d’esquena que possiblement restaran opcions a un entregat públic de veure’l una altra vegada de gira, com el macrotour amb 380 concerts que va realitzar entre el 2008 i el 2013. «La condició del meu cos és l’únic que mitiga la producció completa», diu.

    Perquè sí, Cohen pot estar preparant-se per a un final inevitable, però segueix produint. Continua llevant-se bastant abans de l’alba per escriure. I té a casa seva a Mid-Wilshire, un barri sense estridències de Los Angeles, una petita sala amb un parell de guitarres acústiques, un sintetitzador, dos ordinadors i un sofisticat micròfon per gravar la seva profunda veu, segons ha vist Remnick. 

    En aquest espai, amb el seu fill Adam com un dels seus productors, ha parit You want it darker, el seu quinzè disc d’estudi en 49 anys de carrera, un àlbum que arrenca amb una cançó d’aquest mateix títol i amb els versos Hineni Hineni («aquí estic», en llengua hebrea). «Estic llest Senyor meu».

Notícies relacionades

    «Tinc moltes menys distraccions que en altres moments de la meva vida i això em permet treballar amb més concentració i continuïtat que quan tenia deures de guanyar-me la vida, ser un marit, ser un pare», explica també Cohen.

    I el més important: «Per alguna estranya raó», segons explica, segueix «tenint tots els cargols, almenys de moment». I no és poca cosa per a un home que quan ha parlat dels seus experiments amb drogues ha rememorat els seus dies a Grècia amb «viatge rere viatge esperant veure Déu» que acabaven no amb la trobada divina sinó «amb una mala ressaca». Tampoc és poca cosa per a algú que ha sabut i sofert el que és la depressió.