ESTRELLA EN POTÈNCIA

El Yiyo, el successor de Joaquín Cortés

Naomi Campbell s¿ha interessat pel 'bailaor¿ badaloní, que ja posa per a revistes de moda

fimedio33707028 barcelona   29 04 2016     gente     el bailaor  e160429210233

fimedio33707028 barcelona 29 04 2016 gente el bailaor e160429210233 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Miguel Fernández Ribas és un nom que no li sona a ningú. El Yiyo potser soni més, però probablement només entre la comunitat d’aficionats al flamenc. Però als seus 19 anys, és un dels bailaores amb més projecció en aquests moments perquè apunta a estrella dins i fora del tablao. Pel seu ball (ell mateix el defineix com a «elegant però salvatge») i pel seu ganxo per a fotògrafs i marques de moda, que l’han posat en el punt de mira com a model. Manté el cap fred mentre els seus peus treuen foc a base de taconeos i puntades. 

Diuen que aquest gitano del barri badaloní de Sant Roc que impressionava a tot aquell que el veia ballar quan només tenia 5 anys serà el nou Joaquín Cortés. «Uf, aquesta comparació és un privilegi perquè és dels actuals que més m’agraden», esbufega el bailaor, que també té com a referents Farruco, Antonio Gades, Carmen Amaya... i Michael Jackson. «Quan el veia, em deia a mi mateix: ‘Aquest home també és flamenc, té molt d’art, molt de duende ’. És una cosa que es nota, es respira. El veies ballar i notaves que estava passant una cosa màgica, especial». 

 

TAIWAN, FRANÇA, PORTUGAL

I un no sap si el xaval esbufega per la comparació amb el Cortés bailaor o perquè encara es posa nerviós pensant que Naomi Campbell ha volgut contactar amb ell, com va fer al seu dia amb el mateix Cortés. Perquè així va anar la història: un fotògraf de moda que en la seva agenda té com a amigues supermodels com la mateixa Campbell es va enamorar en una sessió de fotos del duende que desprèn el Yiyo i l’hi va explicar a la deessa d’eben, que va voler convidar-lo a una festa a Nova York. Al final les agendes no van quadrar, però la cita entre tots dos ha quedat pendent.

Mentrestant, el mànager del Yiyo està negociant actuacions a la Gran Poma. Travessarà l’Atlàntic tard o d’hora. Mentre arriba el moment, el jove ja ha actuat a Taiwan, França i Portugal, i ha compartit públic amb Estrella Morente, Pitingo, Miguel Poveda... «Toco de peus a terra perquè a casa meva sempre s’ha respirat humilitat i senzillesa. Però sóc ambiciós en el bon sentit, en el de fer les coses molt ben fetes i aprendre i superar-me cada dia».

Mentrestant, el Yiyo va fent, dins i fora de l’escenari. Dins, amb les seves actuacions al Tablao Cordobés i amb la preparació de l’espectacle Trilogía flamenca , que estrenarà els dies 1 i 2 de juny al Casino L’Aliança del Poblenou. «Té tres parts –explica entusiasmat–. La primera és més futurista, més moderna, amb música electrònica ambiental enllaunada i en viu, i un cos de ball contemporani; la segona és un flamenc més actual, com sóc ara mateix en la meva carrera, on es nota que he fet classes de clàssic i contemporani, i la tercera és una soleá, flamenc pur». 

 

TRILOGIA MESTISSA

Notícies relacionades

Una trilogia una mica mestissa perquè el badaloní ha fet classes de ball clàssic i contemporani, una raresa en el seu món. «¿Per què no provar alguna cosa nova? ¿Per què no fer alguna cosa diferent? Vaig començar tan jove amb el flamenc que el conec molt bé. Em vaig fixar com els ballarins clàssics giraven, saltaven i es col·locaven. I m’agradava. D’allà vaig passar al contemporani. Així que vaig agafar una bona base, tinc més informació i de la barreja en surt una cosa flamenca però amb altres arrels. No perquè sigui bailaor he de fer només flamenc. Estic obert a coses diferents», explica.

El Yiyo ha aparegut a la revista Vogue . També als informatius de Tele 5. I ha negociat amb Armani per lluir la seva roba a l’escenari. «Sense adonar-me’n, m’estic obrint un camí que enriqueix la meva carrera i, a la vegada, el flamenc perquè ajuda a projectar-lo més enllà del seu món. La moda em diverteix i em serveix per aprendre perquè també em fixo en la manera de col·locar-se, de moure’s. No és tan senzill caminar a la passarel·la, també és art. I això m’ajuda a enriquir el meu ball». El Yiyo comença a sonar fora del món flamenc. Els seus germans Ricardo, de 15 anys, i Sebastián, de 8, segueixen el mateix camí. «La gent flipa amb ells». Com li està passant a ell, diuen que el seu moment arribarà també.