COMUNICAT DE CONTRICIÓ

"No tenia ni idea que en Cecil fos tan important"

Walter James Palmer, el dentista de Minneapolis que va matar el lleó més famós de Zimbàbue, tanca la seva clínica davant l'allau de crítiques

L'àvid caçador ja va tenir problemes amb la justícia el 2008 per abatre un ós negre a Wisconsin

Palmer, a l’esquerra de la imatge, amb un altre caçador, i un lleó abatut anys enrere. / TWITTER

Palmer, a l’esquerra de la imatge, amb un altre caçador, i un lleó abatut anys enrere.
Palmer, el primer, amb un rinoceront abatut per ell. A la imatge s’observa l’arc i les fletxes que sol utilitzar.
Palmer, amb altres dels seus trofeus de caça.
Cecil estava considerat el lleó més cobejat de Sud-àfrica. 

/

4
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / BARCELONA

No era espanyol, era de Minneapolis. Walter James Palmer, el dentista que anunciava la seva clínica en Bloomington amb "Un somriure ho diu tot", era tan bo amb la mola de raspar i els fòrceps com amb l'arc, el rifle i les fletxes. Amb aquests últims instruments va abatre el 8 de juliol en Cecil, el lleó més famós de Zimbàbue i, ara, de tot el món. El felí va ser atret a fora del parc nacional de Hwange amb un animal mort. Una fletxa el va ferir de mort, i va estar vagant gairebé dos dies. Finalment, un tret de gràcia va rematar la feina de l'àvid caçador blanc, que havia pagat 50.000 dòlars a dues persones perquè l'ajudessin a aconseguir el seu capritx, un trofeu més per penjar al seu saló. En Cecil va ser decapitat i escorxat.

Walter, J. Palmer, de 55 anys i pare de dos fills, a més d'empastar queixals des de fa 27 anys, és un experimentat caçador segons les fotos que corren a les xarxes d'ell, sense samarreta, amb gorra amb visera, fornit com un Putin a l'estiu, amb rinoceronts, jaguars, enormes cérvols i cabres... Li agrada posar amb les seves preses abatudes amb arc i fletxes. Presumeix d'enfrontar-se a les seves grans peces sense rifle.

ODIAT A LA XARXA

En el seu perfil a les xarxes, Palmer admetia que li agradava la "vida salvatge". Tota una paradoxa per a algú aficionat posar-hi fi. L'home que va matar el lleó més estimat de l'Àfrica ara és el més odiat de Facebook. "Assassí", "ets un malalt, busca ajuda", "te n'hauries d'avergonyir" o "et mereixes patir com el lleó" són alguns dels encàrrecs que van deixar al mur del caçador de cor tan negre, tan cruel. A la pàgina web de la seva clínica, milers de comentaris despectius li critiquen la seva conducta.

JA NOMÉS TÉ 'FAKES'

Ha tingut tantes crítiques que a les xarxes només queden 'fakes' del dentista que el deixen com un drap brut i grups anònims que s'han organitzat per boicotejar-lo. A Facebook, per exemple, n'hi ha un que anima a l'escarni de Palmer: a la porta de la seva clínica dental li han posat peluixos de la fauna salvatge que acostuma a rematar. 

Al saber-se la notícia de la mort d'en Cecil, que tenia 13 anys, es va arribar a dir que el caçador tenia nacionalitat espanyola. Fins que aquesta setmana s'ha sabut la verdadera identitat del caçador. Johnny Rodrigues, president d'una associació conservacionista, Zimbabwe Conservation Task Force, ha explicat als periodistes que Palmer no tenia llicència per caçar en aquesta zona; que només tenia un visat de turista.

COMUNICAT DE DEFENSA

El furtiu ha obert la boca per defensar-se amb un comunicat on fa acte de contrició i es defensa així: "Que jo sàpiga, tot el que està relacionat amb el meu viatge va ser legal i adequadament contractat i portat a terme". "Vaig contractar diversos guies professionals i vaig aconseguir tots els permisos adequats", explica Palmer. "No tenia ni idea que el lleó que vaig caçar fos tan conegut, ni que fos tan important per al país", afegeix. 

Segons la seva versió, va confiar plenament en l'experiència del seu guia, el caçador professional Theo Bronkhorst. Aquest ha assegurat al diari 'The Telegraph' que tenia totes les llicències necessàries perquè el seu client disparés a un lleó amb arc i fletxa a l'àrea on va ser caçat.

Al final del text, per fi, demana perdó, i es posa a disposició: "De moment, les autoritats de Zimbàbue no han intentat contactar amb mi ni amb les autoritats dels EUA sobre la mort d'en Cecil, però els ajudaré en tot el que necessitin". "Lamento profundament que l'exercici d'una activitat que m'encanta i la pràctica responsable i legal d'aquesta provoqués la mort del lleó", afegeix.

INVESTIGACIÓ OBERTA

La investigació que ha obert Zimbàbue no sembla coincidir amb això, ja que de moment els informes suggereixen que la caça va ser furtiva, il·legal; i aquest mateix dimecres es presentaran càrrecs contra Palmer. Segons sembla, el lloc on finalment va morir en Cecil, fora del parc nacional, no tenia llicència de caça de lleons en vigor per a aquest any.

Notícies relacionades

La veritat és que Palmer no és la primera vegada que té problemes per culpa de la seva afició. El 2008 va ser objecte d'una investigació i al final va rebre una multa per matar un ós negre a Wisconsin, 40 milles fora d'una zona on sí que era permesa la caça. El van condemnar a un any de llibertat condicional i al pagament de 2.938 dòlars.

EN JERICHO SERÀ ARA EL REI

Després de la desaparició del gran i pacífic Cecil, el parc nacional de Hwange s'ha quedat sense la seva fera més estimada. El felí era, a més del més famós dels safaris i el que més turistes atreia, el líder de la seva família. En la seva absència, ara el cap dels felins serà Jericho, un mascle més jove, que segurament matarà els cadells de Cecil perquè ell pugui introduir la seva pròpia sang a les lleones", ha explicat Rodrigues, l'expert en la fauna de Zimbàbue que va posar nom i cognoms al dentista nord-americà que va abatre el símbol d'Àfrica.