Froilà de Marichalar

L'infant terrible

El quart en la línia de successió de la corona acumula disbarats. L'últim, un incident xenòfob que fins i tot ha irritat la Xina.

Froilà, després de sortir de l’hospital on va estar ingressat pel tret al peu (2012).

Froilà, després de sortir de l’hospital on va estar ingressat pel tret al peu (2012). / AGUSTÍN CATALÁN

4
Es llegeix en minuts
NOELIA SASTRE

Diguem que ningú s'ofereix voluntàriament a treballar amb ella. Tan aviat et clava un crit com s'interessa diversos dies per la salut dels teus fills». Un guàrdia reial ­definia així el caràcter de la germana gran del Rei en un reportatge publicat fa un parell d'anys a VanityFair. Com la seva mare, l'adolescent Froilà també té geni i tampoc és brillant en els estudis. Però, a diferència de la infanta Elena, el seu primogènit ha protagonitzat uns quants escàndols i és el membre de la monarquia espanyola amb més mems, perquè el díscol Pipe en fa una de grossa de tant en tant. L'última, el 27 de maig al Parc d'Atraccions de Madrid. El fill d'Elena de Borbó i Jaime de Marichalar va intentar saltar-se la cua per entrar a l'Abisme. Quan un tutor li va cridar l'atenció, Froilà li va dir «sóc el quart en la línia de successió al tron». I quan un noi li va demanar que desistís del seu intent, el nebot del Rei s'hi va encarar: «¡Tu calla, puto xinès!». Un comentari racista del qual fins i tot s'ha fet ressò la premsa estrangera i que ha fet mala impressió a la Xina, amb milers de comentaris a les webs i xarxes socials que l'han publicat.

Riure-li les gràcies

Froilà és, en efecte, el quart en la línia de successió, després de les seves cosines i la seva mare. Però fonts de la Zarzuela es limiten a dir que «Felip Joan Froilà no és Família Reial». Que el suposat incident «es va produir en un lloc públic», que no saben «si és veritat» i que no ho comentarien si fos cert. A punt de complir 17 anys, Pipe és famós per donar feina als periodistes del cor. «A Froilà li han rigut sempre les gràcies i els resultats seran preocupants», va dir la cronista rosa d'Abc a EsRadio. «Doña Elena s'enfronta als problemes lògics de criar dos adolescents, i més si te'n surt un com Froilà, que és més pròxim a Podem que a les Joventuts del PP i al qual no semblen agradar-li els ­estudis», va escriure La Razón, emfatitzant especialment el «problema» que «et surti un fill més pròxim a Podem que al PP». I continua: «La seva mare tenia tota una legió de professors de reforç que es desplaçaven a Vaquèira durant la temporada d'esquí o a Marivent a l'estiu. En el cas de Froilà aquest seguici ja no és possible. S'ha de suplir amb internats i disciplina».

 

El tema de la disciplina l'han intentat en el britànic Cottes­more­School i al Colegio Episcopal Sagrada Familia de Sigüenza. El noi ha tripitit segon d'ESO quan hauria d'estar a primer de Batxillerat. Ja de petit apuntava maneres. El seu primer impacte mediàtic va arribar en el casament dels prínceps d'Astúries, el 22 de maig del 2004, quan milions d'espectadors van veure la puntada que Froilà li va clavar a la seva cosina. El març del 2010 va dedicar una peineta als periodistes mentre caminava amb la reina Sofia. Dos anys després, i només uns dies abans de l'escàndol pel viatge de caça a Botswana del rei Joan Carles, es va disparar al peu amb una escopeta mentre feia exercicis de tir amb el seu pare a la finca familiar de Sòria. Tenia 13 anys i va haver de ser hospitalitzat. Mems i acudits es van multiplicar sense ­cap mena de pietat.

El 2013 va ser el seu any, amb quatre hits. El primer incloïa una classe de vela a Mallorca i una broqueta moruna: la que Froilà va intentar clavar al seu cosí Pau Urdangarin després de donar-li un cop de cap. En el segon va canviar Mallorca per Vaquèira i el seu cosí per un amic, però tenia el mateix objectiu: pegar al noi que va voler agafar el seu mòbil. El tercer el va publicar El Mundo. Segons el diari madrileny, el fill de la infanta Elena era relacions públiques de la discoteca Joy Eslava en les seves sessions de tardes light, sense alcohol. No cobrava però tenia privilegis com no fer cua. El propietari de Joy, Pedro Trapote, ho va negar. «Si porta 20 amics se li cedeixen unes quantes entrades. No hi ha res més. Aquí hi ha professionals que organitzen les activitats». El quart hit el va explicar l'actor Paco León, a qui Froilà va confessar que volia sortir a Aída«Li vaig dir: '¿De què faràs, d'amic del Jonathan? En tot cas surt a Águila Roja'. I diu el nen amb tot l'art: 'No, no, que allà pengen els reis'».

Notícies relacionades

 

El 19 de juny del 2014 va ser una jornada important per als monàrquics. Felip VI es proclamava rei. Però la foto més comentada va ser per al seu nebot, abocat a una finestra del Palau Reial, parlant per telèfon amb cara de resignació. Finalment, el recent episodi del Rolex fals. Froilà va entrar amb els seus amics en una joieria per preguntar si era autèntic un rellotge que havien trobat al carrer. Segons la web Vanitatis, al saber que era fals va deixar anar un sonor: «¡Doncs quina ­merda!».