De '50 Sombras de Grey' a 'Saturday Night Live'

Dakota Johnson s''uneix' a l'Estat Islàmic

Un gag en què l'actriu s'allista a l'organització terrorista incendia la xarxa

La protagonista de ’50 sombras de Grey’ s’allista a les tropes de l’Estat Islàmic en una paròdia per a ’Saturday night live’. / periodico

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Dilucidar de què es pot riure pot ser més complex que entendre o interpretar les passions i pulsions sexuals. Que l'hi preguntin a Dakota Johnson, l'Anastasia de l'adaptació cinematogràfica de 50 sombras de Grey, que s'ha vist immersa en una polèmica per un dels esquetxos que va protagonitzar en l'últim Saturday Night Live (SNL), en què els guionistes van satiritzar sobre l'Estat Islàmic (EI).

El clip, que ahir ja havien vist gairebé un milió de persones a Youtube, transcorre en una mica menys de dos minuts. Parodia un anunci de Toyota que es va estrenar el mes passat en la Super Bowl en què es veia un pare portant a l'aeroport la seva filla, que s'havia allistat a l'Exèrcit. En la versió humorística, en comptes d'unir-se a les Forces Armades, la noia s'allista a l'ISIS (les sigles més utilitzades en anglès per a l'EI). Encara que molts no li han vist la gràcia, d'altres defensen la sàtira.

«Malalt», «repugnant», «ofensiu», «depravat», «no divertit» o «de mal gust» són algunes de les perles que li van caure al gag a través de Twitter, on diumenge ja hi havia almenys 10.000 reaccions, segons un recompte de la consultora Nielsen. La xarxa, no obstant, també deixava sentir veus de defensa, incloent-hi la de Taran Killam, el membre de l'elenc que interpreta el pare. «Orgullós del gag -va tuitejar-. La llibertat de parodiar és la nostra arma més important. Gràcies als escriptors que han demanat no ser esmentats pel nom».

No és la primera vegada que SNL utilitza l'organització terrorista per fer humor. Al novembre, en l'emissió protagonitzada per Chris Rock, aquest va interpretar un integrant del grup en una paròdia de Shark Tank, un reality en què diversos emprenedors intenten que quatre rics inverteixin en els seus negocis. A diferència de l'esquetx d'aquest dissabte, que acabava amb els terroristes proclamant «¡mort a Amèrica!» i marxant disparant trets a l'aire, el de fa uns mesos no va aixecar polseguera, potser perquè acabava amb agents de policia arrestant els integrants de l'Estat Islàmic.

Notícies relacionades

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ / L'últim gest de complicitat dels guionistes de SNL i Johnson (que literalment fa l'ullet al seu pare de ficció després de dir-li «és només l'ISIS» i pujar a la camioneta dels terroristes) ha tocat la fibra a un país que ha vist tres dels seus ostatges decapitats i on l'any passat es va detenir 15 nord-americans sospitosos de voler unir-se a les seves files, el mateix càrrec pel qual la setmana passada van ser arrestats tres joves a Brooklyn. El mateix país, no obstant, on després de l'atemptat contra Charlie Hebdo una majoria va defensar les vinyetes satíriques de Mahoma. Sis de cada deu nord-americans, segons l'enquesta realitzada llavors pel centre Pew, van expressar aquesta opinió i la raó que van donar va ser la llibertat d'expressió.

A pesar de la polèmica, Johnson compta amb defensors, i ningú l'ha alabat més que la seva mare, Melanie Griffith, que va anar al programa amb el seu primer marit, Don Johnson. Tots dos es van prestar a alguna broma durant l'episodi i després l'ex d'Antonio Banderas va elogiar el treball en la vetllada de la seva filla. «Ho va brodar -va escriure a Twitter-. ¡Uau! Em va encantar el seu posat, el seu timing còmic, la seva elegància, tot el que va fer».