DIUMENGE A LA NIT

L'estat de salut de la duquessa d'Alba és "difícil però no crític"

El seu fill Cayetano confirma que està "mig inconscient" a l'uci, afecta per gastroenteritis i pneumònia

La duquessa d’Alba, Cayetana Fitz-James Stuart y Silva.

La duquessa d’Alba, Cayetana Fitz-James Stuart y Silva. / EFE

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

L'estat de salut de la duquessa d'Alba és "difícil però no crític", segons ha confirmat la seva família, després de passar la nit ingressada a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Sagrado Corazón de Sevilla, on va arribar diumenge a la nit per urgències a conseqüència d'una infecció pulmonar.

Cayetano Martínez de Irujo, fill petit de la duquessa i acabat d'arribar a Sevilla aquest dilluns al matí, compareixia davant els periodistes al sortir de la clínica, on ha explicat que la seva mare, de 88 anys, està "mig inconscient" i amb les atencions normals de qualsevol pacient ingressat a l'uci. Tot i ressaltar que la seva situació “és difícil, no crítica però difícil". "Ara està estable", ha detallat, assenyalant que els metges també li havien controlat durant la nit una arítmia al cor.

La nit a l'hospital l'ha passat acompanyada del seu marit, Alfonso Díez, i les infermeres de l'hospital, que han estat pendents d'ella en tot moment. Els fills han començat a arribar durant el matí, i està previst que sigui el gran, Carlos, qui es desplaci ben aviat fins a l'hospital. Serà alehoress quan la família faciliti un comunicat mèdic perquè "tothom estigui tranquil".

COMPLICACIÓ D'UNA GASTROENTERITIS

La duquessa d'Alba, de 88 anys, va ser ingressada a l'hospital sevillà diumenge a la nit a última hora arran d'una complicació de la gastroenteritis que arrossegava des de la setmana passada. Segons sembla, els vòmits van arribar al pulmó i van provocar una infecció. Els símptomes van anar empitjorant i fins i tot els facultatius van arribar a témer una hemorràgia interna, que ara haurà de ser confirmada amb les proves mèdiques a l'hospital.

Segons repeteix la família contínuament, la duquessa té les xacres pròpies de la seva avançada edat, i tot i estar delicada ella segueix fent gala d'una enorme passió per la vida i planejant nous viatges amb Alfonso Díez, amb qui a començaments d'octubre va celebrar el seu tercer aniversari de casament al palau sevillà. Sí que és veritat que ha reduït al mínim l'agenda social, i són molt comptats els actes en què es deixa veure. Prefereix quedar-se a casa amb el seu marit i rebre allà les amistats.

Notícies relacionades

Però l'historial mèdic de Cayetana Martínez de Irujo és llarg. La primavera del 2013, i a causa d'una caiguda fortuïta, va haver de ser intervinguda d'urgència a Roma per un trencament del cap del fèmur. Plovia sobre mullat, perquè el 2011 una altra caiguda, aquesta vegada a Sevilla, li va provocar una fissura de pelvis. Les dues fractures li han agreujat els problemes de mobilitat, i l'aristòcrata es veia obligada a desplaçar-se en cadira de rodes fins i tot pel palau de Dueñas, on ha hagut d'instal·lar un ascensor.

No obstant, el pitjor sobresalt es va produir el 2009, quan se li va instal·lar una vàlvula amb què mitigar la hidrocefàlia que té i alleujar la pressió cranial. Les revisions, l'última el mes de juny passat, confirmen que aquest problema, almenys, està controlat.