Arxivada la causa contra Sean Connery per corrupció a Marbella

Era investigat per frau en una operació urbanística a la finca on tenia un xalet

L’actor britànic Sean Connery.

L’actor britànic Sean Connery. / MARCUS BRANDT (EPA)

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / Sevilla

El jutjat 1 d'instrucció de Marbella (Màlaga) ha acordat el sobreseïment i l'arxivament de la peça separada que se seguia contra l'actor escocès Sean Connery per un suposat cas de frau fiscal arran d'una operació urbanística a la finca que tenia a la ciutat de la costa del Sol.

El cas es va iniciar per una querella de la Fiscalia contra l'exalcalde Julián Muñoz i l'exassessor urbanístic Juan Antonio Roca en relació amb un conveni urbanístic subscrit entre el Consistori i les societats Malibú, propietària de la parcel·la on s'ubicava la finca del famós intèrpret de l'agent secret James Bond, i By the Sea. Després de la seva venda a començaments dels anys 2000, la finca, situada a primera línia de platja en una de les zones més cotitzades de Marbella, va ser requalificada mitjançant un conveni urbanístic per permetre la construcció de 72 apartaments de luxe. Un conveni que segons el fiscal va suposar un perjudici per a l'Ajuntament de Marbella.

Les investigacions del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac), l'Agència Tributària i la Secció de Blanqueig de la Policia Nacional van permetre a més conèixer que les operacions financeres es van fer a través d'un entramat societari en què suposadament hauria intervingut un despatx d'advocats marbellí, que havia representat els interessos econòmics de l'actor escocès i la seva dona a Marbella.

L'actor se'n va desvincular

Notícies relacionades

En aquest sentit, a la peça separada que es va obrir per determinar la responsabilitat de l'actor i la seva dona, se'ls va prendre declaració a tots dos mitjançant una comissió rogatòria sol·licitada a les Bahames, on resideix el matrimoni. En aquesta declaració, Connery es va desvincular de les dues societats assegurant que la seva part de Malibú la va traspassar a la seva dona en els anys 80 i negant tenir coneixement sobre By the Sea. També va dir que no coneixia els exalcaldes de Marbella Jesús Gil o Julián Muñoz ni  l'exassessor Juan Antonio Roca. Per aquests motius, el jutge arxiva la causa contra l'actor, encara que acorda seguir-la contra la seva dona, Micheline Roquebrune.

A la peça principal, denominada 'Goldfinger', es troben implicades 17 persones, entre ells Muñoz, Roca, cinc exregidors, dos advocats i diversos assessors fiscals i financers, a qui s'acusa de frau, delictes contra l'ordenació del territori, contra la Hisenda Pública, suborn i falsedat documental. A tots ells se'ls demana una fiança de responsabilitat civil de més de 42 milions d'euros.