Catherine Deneuve compleix 70 anys

L'actriu, la inoblidable rossa de la pel·lícula 'Belle de jour', segueix sent la cara del cine francès

L’actriu francesa Catherine Deneuve.

L’actriu francesa Catherine Deneuve.

2
Es llegeix en minuts
AFP

L'actriu francesa Catherine Deneuve, la inoblidable rossa de la pel·lícula 'Belle de jour', compleix demà 70 anys i per a molts segueix sent la cara del cine francès. La seva cabellera daurada és encara frondosa i sensual, com ho va demostrar el seu últim film 'Elle s'en va' ('El viaje de Bettie') de la jove realitzadora Emmanuelle Bercot, una comèdia lleugera escrita especialment per a ella. L'actriu compleix set dècades dimarts.

"És bella com la mort, i freda com la virtut", va dir d'ella Luis Buñuel, el director que malgrat la seva relació difícil amb l'actriu la va fer mundialment famosa al dirigir-la a 'Belle de jour', on és una "senyora bé", posseïda per les seves fantasies eròtiques, que una tarda decideix anar a treballar a una casa de cites.

Emmanuelle Bercot va insistir que havia escrit el guió d''El viaje de Bettie', en  què Catherine Deneuve fa el paper de la propietària d'un restaurant que decideix de sobte abandonar la seva vida quotidiana. La trama de la seva comèdia mostra suposades fotos de la joventut d'aquesta dona que un dia va ser reina de bellesa a Bretanya. "La bellesa no té edat. Vostè seguirà sent bella fins i tot al taüt", li diu un admirador al film. "No és fàcil acceptar que s'està envellint, és clar. I encara menys per a una actriu. No obstant, no és una obsessió per a mi. Tot pot passar encara. Hi ha històries d'amor que passen als casals d'avis. Els vells també s'enamoren", va declarar l'actriu aquest any durant el Festival de Berlín.

Deneuve va arribar gairebé per casualitat al setè art. La seva trobada quan tenia 20 anys amb Jacques Demy, que li ofereix el paper principal a 'Els paraigües de Cherbourg', la propulsa al rang d'estrella de cine. A partir d'allà i gràcies a la seva bellesa freda a l'estil Greta Garbo o com les actrius de Hitchcock, passa d'actuar en grans produccions a cines d'autor per als més grans del cine, entre ells Truffaut, Buñuel i Polanski, però també amb joves realitzadors com Desplechin o Bercot, en total, unes 120 pel·lícules sense allunyar-se mai de la pantalla en 50 anys de carrera. L'actriu també va ser dirigida per Manoel de Oliveira, Marcel Camus, Dino Risi, Agnès Varda, André Téchiné, Hugo Santiago, Raúl Ruiz i Lars von Trier, entre altres, i va lamentar no haver treballat amb Stanley Kubrick, el cèlebre director de 'La naranja mecánica'.

Notícies relacionades

Consagrada com "la dona més bella del món" per la revista nord-americana 'Look', la que va ser musa d'Yves Saint-Laurent simbolitza per a l'estranger l'elegància francesa i és una de les poques actrius d'aquest país que figura al 'Hall of Fame' de Hollywood. Molt discreta sob la seva vida privada, no perd no obstant oportunitat per donar les seves opinions. "Amb Deneuve no s'hi juga --deia Fabrice Luchini--; a ella una cosa li agrada o no li agrada". Deneuve és mare de dos fills, Christian Vadim, amb el director Roger Vadim, i Chiara Mastroianni, fruit del seu amor amb el gran Marcello.

"¿Què és la felicitat? Per a mi aquesta paraula té a veure amb la infància. Només els nens són feliços perquè són despreocupats. No és un estat permanent. Són bons moments només. Hores bones, com ho explicita precisament la paraula francesa 'bonheur'".