¿Saps qui és Viquipèdia?

L'enciclopèdia lliure, traduïda a més de 280 idiomes, publica els deu principis pels quals es regeix

Logotip de Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure.

Logotip de Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure.

1
Es llegeix en minuts
EUGENIA BATLLE / Barcelona

¿Qui no ha recorregut a Viquipèdia alguna vegada? Quan en una sala sents alguna cosa sobre un tipus d'animal, un personatge, un fet històric que no coneixes... tothom ho ha fet. ¿Però sabem realment qui fa possible l'enciclopèdia?

La 'comunitat catalana' de Viquipèdia repon a deu qüestions que potser els internautes desconeixen. ¿Qui són? ¿Què fan? ¿Com ho fan? Expliquen que l'empresa defensa la llibertat d'expressió, asseguren que no estan subjectes a cap empresa. Són una web gestionada per la Fundació Wikimedia, sense ànim de lucre, situada als Estats Units. La Fundació Wikimedia ofereix diferents serveis per a la Viquipèdia en català: Viccionari, Viquitexts, Wikimedia Commons, Viquillibres, Viquiotícies, Viquiversitat, Viquidites, Viquiespècies, Wikidata i Wikivoyage.

Viquipèdia és el cercador que no exerceix drets d'autor, és a dir, té un programari lliure perquè la informació pot ser copiada, modificada i reenviada a altres usuaris lliurement. És a la vegada una de les empreses traduïda a més de 280 llengües: suahili, català, rus, vietnamita, macedoni, aragonès, cantonès, tibetà, hawaià, zulu... Els que creuen que la diversitat i quantitat d'articles en tantes llengües era perquè existia un ordinador, estan equivocats. És important tenir consciència que cada article està traduït per persones i per això existeix més informació en una llengua que en una altra, és qüestió de personal.

Són els principals "recol·lectors d'informació"

Notícies relacionades

Va sorgir el rumor que els mateixos usuaris d'internet podien canviar la informació de Viquipèdia, a millor o a pitjor. Bé, el sistema operatiu de Viquipèdia és molt complex i per això els usuaris no poden canviar la informació segons els vingui de gust, està tot revisat i controlat per tenir un servei de qualitat. Segurament a causa de les crítiques que rep Viquipèdia, com que és una farsa o que la informació és errònia, l'organització deixa clar que els treballadors són simples recol·lectors d'informació, voluntaris no retribuïts, que busquen la interacció d'informació en la xarxa.

Es defineixen a ells mateixos com una empresa que no és "una dictadura, ni un altre sistema de govern". "La Viquipèdia és transparent i autocrítica, les controvèrsies es discuteixen obertament i les discussions i decisions preses sobre qualsevol tema queden registrades perquè consti per a futures consultes", asseguren.