Ferran Adrià: "Espanya necessita un 'reset', tornar a començar"

"Sóc català a mort. I la independència és una qüestió econòmica", li explica el xef a Ana Pastor en una entrevista a TNT

La conversa íntegra s'emetrà a CNN el dia 24

Ana Pastor entrevista Ferran Adrià, a TNT. / TNT

2
Es llegeix en minuts

"Sóc català a mort. I això no és dolent. I la independència és una qüestió econòmica". Així de clar es va expressar aquest dimecres a la nit el xef Ferran Adrià en la conversa amb la periodista Ana Pastor que va oferir el canal de pagament TNT. L'entrevista, de 25 minuts, només va ser un aperitiu concentrat i deliciós de la xerrada més llarga --del programa Cara a Cara-- que s'oferirà al canal de notícies internacional CNN en espanyol el 24 de març.

L'entrevista no va tenir desperdici, i, a més, és la primera vegada que una cadena de televisió ha entrat al taller on Adrià treballa des que va tancar El Bulli, el 2011.

Adrià, va reivindicar la seva catalanitat i la seva postura davant la independència, i també va criticar la situació política i social espanyola: "Espanya necessita un 'reset', tornar a començar", va dir.

Moments més crítics

El cuiner també va repassar els moments més crítics que la fama li va fer viure. Va explicar, per exemple, que va estar a punt de tirar la tovallola i deixar-ho tot, però que la seva dona li va dir que era un "covard" i "va reaccionar". Adrià va parlar de les claus del seu èxit ("mimetitzar el que és bo", "crec que les coses importants han de costar i ser difícils"), i de l'esperit de l'equip d'El Bulli ("honestedat", "risc", "llibertat", "compartir"). I va avançar algunes línies de la fundació que ara li ocupa el seu temps (investigar sobre processos creatius, per exemple, "¿què és millor, el matí o la tarda per crear? ¿Equips grans o petits?

Notícies relacionades

"Hi haurà un equip que experimentarà sobre l'eficiència en els processos i sobre la manera d'auditar la creativitat. No en cuina, la cuina és el llenguatge. Reflexionarem sobre temes com què és millor per a la creativitat: el matí o la tarda, equips grans o petits. Experimentarem i el resultat es divulgarà per internet. A més hi haurà agitadors: gent d'altres disciplines que pugui aportar i emportar-se coses".

En la seva xerrada amb Pastor, Adrià se sincera sobre temes més personals com, per exemple, la dificultat que li va suposar afrontar un èxit per al qual no existien referents en el seu camp: "Rafa Nadal, Fernando Alonso, Alejandro Sanz o Robert De Niro tenen un ofici en què saben quines conseqüències té arribar lluny: un Oscar, un Grammy, ser portada. En el meu cas no. En el meu cas, com a molt al que podies aspirar si eres un cuiner tres estrelles Michelin era sortir en un reportatge al telediari. No a tot el que em va passar a mi després".