el gabinet de la doctora Folch - i 3

Els mites de la nutrició

2
Es llegeix en minuts

GREIXOS

Els greixos constitueixen aproximadament un 30-35% de les calories totals de la dieta. Aporten nou calories per cada 100 grams.

Els greixos són fonts d'energia, vitamines liposolubles i àcids grassos essencials.

Els greixos són indispensables per a l'organisme, perquè aporten els àcids grassos essencials (linoleic i linolènic), els quals no poden ser produïts pel cos humà i per tant els ha d'aportar la dieta.

Després d'haver-ne ingerit, el greix s'emmagatzema en uns dipòsits que conformen el teixit adipós, el qual té moltes funcions necessàries per a la vida: protecció de diferents òrgans del cos; forma part de cèl.lules fonamentals com ara el cervell; transporta i absorbeix les vitamines solubles en greix; reserva d'energia; funció metabòlica.

El greix que conté el coco és saludable

FALS.El 90% de la composició del coco és greix. El percentatge més alt correspon a greix saturat, que contribueix a la formació de plaques d'ateroma a la paret de les artèries, per tant, no n'han de consumir (o amb molta moderació) les persones amb colesterol elevat a la sang i tampoc les persones que tenen sobrepès.

Els greixos que s'ingereixen no es paeixen bé

FALS.Gairebé el 100% dels greixos que mengem es digereixen. El greix que sobra s'acumula en els teixits. Els problemes amb la digestió dels greixos es produeixen rarament.

L'oli cru té menys calories que el fregit

FALS.Tots dos tenen les mateixes calories, depèn de la quantitat d'oli que fem servir. No hi ha cap motiu pel qual hàgim de rebutjar els fregits, excepte si tenim sobrepès.

La xocolata conté colesterol

FALS.En general, cap producte vegetal conté colesterol, per tant, el llard de cacau, pel seu origen vegetal, tampoc, tot i que sí que conté, en part, greixos saturats. Així, a dosis moderades, el consum de xocolata no té per què alterar el colesterol sanguini.

La margarina vegetal és millor que l'oli d'oliva

FALS.L'oli d'oliva és més saludable que no pas la margarina vegetal, ja que el greix de la margarina és més saturat.

L'alvocat conté molt de greix

FALS.L'alvocat conté un 20% de greix, però és un greix saludable, és a dir, és un greix insaturat i sense colesterol. A l'alvocat se l'ha arribat a anomenar la mantega vegetal.

Els olis de llavors perjudiquen la salut

FALS.No són perjudicials

per a la salut. Sí que és veritat que aquests olis, a partir dels 160°-170° C , es cremen fàcilment, per tant, es recomana fer-los servir a baixes temperatures. L'oli d'oliva és el millor oli per fregir, perquè és el que aguanta més bé les altes temperatures al fregir.

Els peus de porc contenen poc greix

FALS.Fonamentalment, els peus de porc contenen gelatina, que és una proteïna. En canvi, no contenen greix. Per tant, és un aliment saludable per a les nostres articulacions.

Amb triglicèrids elevats es pot menjar embotit

Notícies relacionades

FALS.Els embotits, en general, contenen molt de greix, aproximadament un 70%, i gairebé tot són triglicèrids. En tot cas, es recomanarien els embotits magres i procedents de porc alimentat amb glans. Les persones que tenen triglicè- rids elevats a la sang també han de moderar el consum de sucre en general, fins i tot el procedent de les fruites, ja que la fructosa es transforma a l'interior del nostre organisme en triglicè- rids. La millor manera de reduir els triglicèrids a la sang és fent més exercici.

Pasa a la pàgina següent