Rubiales va ascendir a l’Andorra de Piqué quan ja existia un preacord per portar la Supercopa a l’Aràbia Saudita

La Reial Federació Espanyola de Futbol va adjudicar el 2019 una plaça a Segona B a l’equip de Piqué pocs mesos després que es firmés el precontracte amb les autoritats saudites

Rubiales va ascendir a l’Andorra de Piqué quan ja existia un preacord per portar la Supercopa a l’Aràbia Saudita
5
Es llegeix en minuts

La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va ascendir el juliol del 2019 a Segona B al FC Andorra, propietat del llavors jugador del FC Barcelona Gerard Piqué, quan ja hi havia des del 5 d’abril del mateix any un preacord firmat entre el llavors president de l’organisme federatiu, Luis Rubiales, i la firma Sela Sport Company Limited perquè la Supercopa se celebrés a l’Aràbia Saudita.

L’adjudicació de la plaça al FC Andorra va ser contestada per la Comissió de Clubs de Tercera i Segona Divisió (ProLiga), que va recórrer al Consell Superior d’Esports (CSD) la resolució per la qual el FC Andorra ocupava la plaça del CF Reus en Segona Divisió B. Aquesta associació va considerar que la RFEF havia interpretat de manera errònia el Reglament General, ja que es va basar en l’article 194, que segons el seu parer excloïa l’opció que la plaça vacant anés a parar a un club acabat d’ascendir a Tercera, cas del FC Andorra, que mai va arribar a disputar aquesta categoria, i en va saltar dues de cop: de Primera Catalana a Segona B. Després de confirmar el CSD la decisió de Rubiales, ProLiga va renunciar a acudir a la via judicial, per la qual cosa la decisió de la Federació es va convertir en ferma.

El document anomenat «Clàusules Essencials», a què ha tingut accés El Periódico de España, diari del grup Prensa Ibérica a què també pertany EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, especifica que la companyia saudita actuava «en nom i representació de l’Autoritat General d’Esports del Regne de l’Aràbia Saudita». També apunta que els honoraris que rebria la RFEF serien de 28,5 milions d’euros. Tot i això, l’empresa saudita podia reduir el pagament en 5 milions en cas que el Reial Madrid o el Barça no es classifiquessin per a la competició.

«Ple efecte»

El precontracte inclou una clàusula que especifica que aquestes «clàusules essencials» suposaven el colofó de totes les negociacions mantingudes fins aquell moment, abril del 2019. Aquest precontracte, que havia de ser ratificat per les autoritats saudites, tindrien «ple efecte i vigor fins que les parts redactin i firmin l’acord» definitiu. Fa uns dies, l’excap de gabinet i oncle del dimitit president de la RFEF, Juan Rubiales, va assegurar que el seu nebot i Piqué havien viatjat en secret a Londres a firmar un «precontracte» per portar la Supercopa a l’Aràbia Saudita, sense especificar en quina data es va produir aquesta trobada.

Les informacions i gravacions publicades per El Confidencial posen de manifest que Piqué va exercir un paper rellevant en l’acord entre la federació de Rubiales i les autoritats del país asiàtic, que va ser ratificat finalment en un contracte datat l’11 de setembre del 2019 i pel qual la seva empresa va cobrar de l’Aràbia Saudita 24 milions d’euros en concepte de comissió. Aquest document, que està inclòs en el sumari sobre la venda dels drets de la Supercopa a l’Aràbia Saudita que instrueix la titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), incloïa com a comissionista l’empresa Kosmos Football SL, propietat de l’exjugador blaugrana.

«Dipòsit vacant»

Precisament, els comptes bancaris de la firma Kosmos Football SL documenten que el 26 de juliol del 2019 aquesta companyia va abonar 452.000 euros a la RFEF pel «dipòsit vacant 2/B del FC Andorra», segons consta en un informe de la Unitat de Suport de l’Agència Tributària a la Fiscalia Anticorrupció de l’1 de setembre del 2022. També en aquest cas una gravació d’una conversa entre Rubiales i l’exjugador del Barça, publicada per El Confidencial, evidencien que l’amo del FC Andorra des del desembre del 2018 s’havia dirigit al president de la federació per reclamar-li informació: «Ha sortit un comunicat dient que d’aquí a tres dies hi ha un termini per mirar de comprar [la plaça del Reus] a qui vulgui, etc. Simplement perquè m’expliquis una mica com va i com ho veus, perquè m’informis una mica de tot. Gràcies, crac».

El Reus anava a jugar aquella temporada a Segona B després que un impagament general de nòmines forcés la seva expulsió de la Segona Divisió a mitjans de la temporada anterior, la 2018/19. El conjunt tarragoní va deixar de jugar i la temporada es va tancar amb 21 equips en competició. Tot i que tenia dret, després del seu descens administratiu, a jugar a Segona el curs 2019/20, les possibilitats que en efecte ho fes eren des de l’hivern gairebé nul·les, ja que el Reus havia de dipositar un aval de 200.000 euros quan feia mesos que no podia pagar una sola nòmina.

La polèmica per la plaça del Reus

La RFEF, com tendeix a fer històricament en aquests casos, va decidir posar preu a la plaça vacant, els 452.000 euros esmentats. Aquest va provocar que clubs amb més drets esportius per a l’ascens (segons el reglament general de la RFEF), com l’Hospitalet, llavors vigent campió de la Tercera catalana no podrien optar a cobrir aquesta plaça lliure.

La resolució del descens administratiu a Tercera del Reus va ser firmada pel secretari general de la RFEF (llavors i ara) Andreu Camps. El club català va recórrer l’esmentada decisió al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD), que va donar la raó al Reus per una qüestió processal, al considerar que la RFEF no li va permetre «la possibilitat d’al·legar i justificar el que al seu dret convingués» abans de prendre la decisió.

La RFEF va recórrer la decisió del TAD a la justícia ordinària, que el 2021 va avalar el descens del Reus a Tercera, al considerar que la no-presentació de l’aval suposava una causa d’inegibilitat per jugar a Segona B. El març passat, el cas es va tancar, donant validesa a la decisió de la RFEF, després que l’Audiència Nacional rebutgés el recurs d’apel·lació formulat per l’Advocacia de l’Estat.

Els ingressos de Piqué i Rubiales

El mateix compte bancari que Piqué va utilitzar per pagar la plaça a la federació per al FC Andorra va servir perquè la firma de l’exjugador del FC Barcelona ingressés des del 18 de desembre del 2019 un total d’11.999.000 euros de l’empresa saudita Sela. També Rubiales va obtenir un important benefici del contracte amb el país àrab, ja que a partir del 2020 (previ acord favorable de l’assemblea) la part variable del seu salari va passar a dependre dels ingressos totals de la RFEF i no només dels vinculats a patrocinis.

Notícies relacionades

La seva declaració de la Renda posa de manifest que l’expresident de l’organisme federatiu va tenir el 2019 uns rendiments del treball de 458.655 euros per 955.078 euros el 2020, tal i com va avançar aquesta redacció.

El Periódico de España, de Prensa Ibérica, ha reclamat al FC Andorra, a l’empresa de Piqué i a la RFEF la seva versió dels fets sense obtenir una resposta. No obstant, els implicats en els fets han defensat en tot moment la legalitat de l’ascens del club propietat de l’exjugador del Barça.