Rubiales encara resisteix, malgrat la pressió, i busca l’aval de l’Assemblea de la Federació

Afp

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Luis Rubiales, el president de la Federació Espanyola de futbol (FEF), encara no ha dimitit pel seu petó no consentit a Jenni Hermoso després de la conquesta del Mundial femení diumenge passat a Sydney. Ni té encara intenció de fer-ho, per la qual cosa pretén guanyar temps malgrat la forta pressió política i fins i tot social que s’ha generat perquè presenti, i de manera immediata, la seva renúncia.

La primera resposta del dirigent a les paraules de Pedro Sánchez, el president del Govern en funcions, va ser convocar d’urgència una assemblea extraordinària de la federació –divendres 25, 12.00 h a la ciutat esportiva de Las Rozas– per debatre el seu futur. Rubiales apel·la al que deia Villar, que va ser 29 anys president de la FEF, «la família del futbol» per resistir en el càrrec. Apel·la el dirigent a la veu i el suport que li pugui proporcionar l’Assemblea, després d’escoltar Sánchez qualificar el seu gest d’«inacceptable» i reprendre’l perquè les seves disculpes van ser «insuficients i poc adequades». Busca el seu aval i suport.

Una assemblea amb 140 membres

Rubiales apel·la a l’ajuda de l’«òrgan superior de govern i representació de la RFEF, que està compost per 140 membres, dels quals 20 són nats i 120 d’electes, entre els quals es troben el president de la RFEF, els presidents de les 19 federacions d’àmbit autonòmic integrades a la RFEF i els membres electes dels estaments de clubs, futbolistes, àrbitres i entrenadors».

Seran ells i elles, convocats de manera urgent i extraordinària, els que escoltin per primera vegada Rubiales després d’aquestes disculpes, que no eren tal, gravades a Doha durant l’escala que va fer l’avió que portava les campiones del món. Un vídeo on només apareixia el dirigent, malgrat que es va intentar, segons va revelar el mitjà digital ‘Relevo’, que sortís Jenni Hermoso. Però ella s’hi va negar, malgrat que fins i tot el seleccionador Jorge Vilda va mediar amb la seva família perquè compartís un missatge comú amb el dirigent.

Enmig del tsunami que ha originat el seu inacceptable comportament –agressió a Jenni i gestos desafiadors i fora de lloc com agafar-se els testicles a la llotja al costat de la reina Letizia i la infanta Sofia–, Rubiales ha mantingut silenci. Trama la seva estratègia de defensa convençut que podrà reunir el suport de l’Assemblea, els 120 membres electes de la qual són elegits cada quatre anys.

12 equips de Primera i 29 de no professionals

Hi ha, per exemple, representació de 12 clubs de Primera (Athletic, Barça, Betis, Getafe, Mallorca, Osasuna, Reial Societat, Vila-real, Cadis, Rayo, Alabès i Las Palmas). També hi ha l’Elx, que ha descendit a Segona, on militen cinc equips més (Leganés, Eibar, Sporting, Tenerife i Saragossa), a més dels descendits Lugo i Ponferradina.

Hi ha, a més, 29 clubs no professionals repartits per tot Espanya, 13 jugadors professionals de Primera i 18 de no professionals, amb quatre àrbitres de Primera i Segona al costat de set de l’àmbit estatal. En aquesta llista de 140 membres figuren, a més, sis entrenadors de les dues categories més importants del futbol espanyol, al costat de 10 de no professionals, completada l’assemblea amb la representació del futbol sala: cinc clubs, quatre futbolistes, dos entrenadors, un àrbitre i Andreu Camps, el secretari general de la federació.

El CSD exigeix l’expedient al més aviat possible

Aquest és l’auditori que tindrà Rubiales divendres vinent sota l’atenta mirada del Consell Superior d’Esports, que va instar aquest dimarts passat que s’obrissin «diligències internes» en el si de la Federació per aclarir l’esdevingut a Sydney.

Notícies relacionades

Una cosa que va fer l’organisme i va reconèixer públicament en el comunicat on anunciava la convocatòria urgent de l’Assemblea. «Es vol informar que estan obertes les diligències internes de la Federació, referents a assumptes d’integritat, així com la resta dels protocols aplicables».

El CSD espera que la Federació li entregui al més aviat possible l’expedient tancat, amb les declaracions de Rubiales i Hermoso. Aquest és el primer pas perquè si després considera, una vegada estudiades les tres denúncies i l’informe final, que hi ha base jurídica elevaria el cas fins al TAD (Tribunal Administratiu de l’Esport), que podria obrir un expedient que derivaria fins i tot en la seva inhabilitació.