PER PODER CLAUSURAR ESTADIS PARCIAL O TOTALMENT

La Lliga demana «competències sancionadores» per lluitar amb eficàcia contra el racisme

  • Vinícius esclata de nou: «No és futbol, és inhumà»

  • El Madrid acusa Rubiales de «passivitat» i de deixar Vinícius «indefens i desemparat»

  • «No et deixis manipular», va dir Tebas a Vinícius

La Lliga demana «competències sancionadores» per lluitar amb eficàcia contra el racisme
2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Després dels missatges a Twitter de Javier Tebas, el president de LaLiga, sobre el cas Vinícius, ara ha passat a l’acció. La patronal de clubs ha emès un llarg comunicat en el qual reclama més poder sancionador perquè la lluita contra el racisme al futbol espanyol sigui veritablement eficaç. L’organisme que presideix Tebas afirma que «fa anys que lidera la detecció i la denúncia de comportaments racistes als estadis de futbol, però se sent impotent a l’observar com acaben les seves denúncies».

Per això, després dels insults racistes que va rebre Vinícius a Mestalla, LaLiga exigeix «tenir més competències sancionadores», que ara no té, «amb l’objectiu de poder ser més àgils i eficaços en la lluita contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport». La legislació espanyola només li permet, segons recorda la Lliga, «detectar i denunciar els fets que es produeixen».

«Tremenda frustració»

Però argumenta que no pot fer res més per combatre els episodis de racisme que ha viscut Vinícius, especialment aquesta temporada, cada vegada que ha jugat fora del Bernabéu: va passar a Mestalla, però abans havia passat al Metropolitano (la casa de l’Atlètic), a Mallorca, a Valladolid i també al Camp Nou, llar del Barça.

«LaLiga sent una tremenda frustració per la falta de sancions i condemnes per part dels òrgans disciplinaris esportius, les administracions públiques i els òrgans jurisdiccionals als quals es denuncia». El Madrid, a través d’un altre comunicat, s’havia queixat de la «passivitat» de Luis Rubiales, el president de la Federació espanyola, a qui havia acusat d’haver deixat Vinícius «en indefensió i desemparament».

Notícies relacionades

Frustrada i lligada de mans i peus perquè no pot sancionar aquests actes de racisme, LaLiga farà un nou pas legal per «sol·licitar formalment que es modifiqui la llei 19/2007, d’11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, i la llei 39/2022, de 30 de desembre, de l’esport».

Tots aquests moviments són perquè la patronal «pugui exercir potestat disciplinària sobre incidents com aquest», una cosa que ara competeix al Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF). LaLiga creu que així podria arribar a la «clausura total o parcial del recinte esportiu, la prohibició de l’accés als socis/abonats i la imposició de sancions econòmiques».