FUTBOL

L’adeu que va voler Pelé

L’explícit desig d’‘O Rei’ era acomiadar-se de Vila Belmiro, l’estadi del Santos on va començar la seva llegenda

L’adeu que va voler Pelé

REUTERS

3
Es llegeix en minuts

«Pelé és immortal, qui morirà un dia és Edson i espero que hagi sigut una persona prou bona i es mereixi anar al cel». El desdoblament entre el mite Pelé, el millor futbolista de tots els temps, i el ciutadà brasiler Edson Arantes do Nascimento, que el mateix protagonista fomentava en tercera persona, marcarà les seves exèquies. ‘O Rei’ va morir dijous en un hospital de Sao Paulo, als 82 anys, per les conseqüències derivades d’un càncer al còlon.

Conscient que no hi havia homenatge a l’altura del símbol nacional i cultural que encarnava al Brasil i de la corona amb què va passejar durant sis dècades per qualsevol racó del planeta, Edson i Pelé van dialogar i van pactar que, quan arribés el seu adeu, seria eminentment local a la ciutat de Santos, al litoral de Sao Paulo, amb l’epicentre al club que va convertir també en un símbol llegendari del futbol ben jugat, el Santos FC.

L’explícit desig de Pelé era acomiadar-se de la Vila Belmiro, on tot va començar quan va arribar als 15 anys procedent de Baurú (ciutat a la regió interior de Sao Paulo). Un estadi antic que passarà per una reforma estructural, amb una capacitat limitada per a 16.000 espectadors, que no té res a veure amb els coliseus de modernitat construïts per al Mundial del 2014, però que emana l’autenticitat del futbol ben jugat que va fer del Brasil la primera potència del futbol mundial.

Imatge com a marca

En vida, la seva imatge convertida en marca abans de l’existència del màrqueting eclipsava caps d’Estat, l’‘star-system’ de Hollywood o qualsevol figura d’àmbit global. Amb la mort, d’impacte planetari, va aconseguir que la seva imatge aparegués aquest divendres a la portada, per exemple, de tots els diaris comercialitzats a qualsevol quiosc de Londres. Ha alineat l’ONU, la NASA, polítics com Barack Obama, Emmanuel Macron i Vladímir Putin a l’hora d’expressar el seu condol.

El seu funeral no podria contraprogramar la investidura de Luiz Inácio Lula da Silva, que torna al Palácio do Planalto tres legislatures després per reconstruir el país de la terra cremada deixada per Bolsonaro, programada per al dia 1.

La família Do Nascimento, que va estar unida com mai les últimes hores del seu patriarca, va demanar ajornar el funeral fins al dilluns vinent, al mateix temps que ja va demanar al Santos que retiri per sempre el dorsal 10.

Escortat per agents de la Policia Militar, el fèretre reial baixar dilluns de matinada els 80 km entre l’Hospital Israelita Albert Einstein, a la zona sud de Sao Paulo, fins a la Vila Belmiro, on es col·locarà, en un sarcòfag daurat, al cercle central. Durant 24 hores, ‘torcedores’ de tots els equips tindran la possibilitat de retre-li homenatge.

S’espera la presència de Neymar, que el 2011 va emocionar Pelé quan va donar al Santos la tercera Copa Libertadores, i de pràcticament tots els cracs coetanis i posteriors que un dia van ser o van aspirar a ser els millors del planeta, però que mai van posar en dubte qui era el rei de reis. Ningú més, brasiler o no, va aconseguir arribar a la fita individual d’estampar-se al pit tres estrelles de campió del món.

Seguici fúnebre

Notícies relacionades

La burocràcia del futbol, amb qui Pelé mai va marcar distància, tant local, regional (com el president de la Conmebol, el paraguaià Alejandro Domínguez, que aspira a dirigir el futbol mundial), i global (com el cap de la FIFA, Gianni Infantino) serà a Santos per retre l’últim homenatge.

Dimarts, hi haurà un seguici fúnebre pels carrers de la ciutat que va ser port d’entrada de milers d’immigrants europeus, que passarà per davant de la residència de dona Celeste, la mare de Pelé, que el dia que va començar el Mundial de Qatar va fer 100 anys. Edson i Pelé ho havien deixat tot lligat i ben lligat des de feia dues dècades. El sepeli tindrà lloc al Memorial Necrópole Ecuménica, perquè «no sembla un cementiri i transmet pau espiritual i tranquil·litat». La construcció va entrar al Llibre Guinness per ser el cementiri vertical més alt del món. Al novè pis, un homenatge al dorsal que el seu pare Dondinho portava, i amb vista a la Vila Belmiro, descansarà ‘O Rei’.

Temes:

Pelé