UNA CIUTAT ESPERANÇADA

El somni del (doble) gran dia de Girona

En el mateix cap de setmana, l’equip de futbol es juga l’ascens a Primera i el de bàsquet, a la Lliga ACB

El somni del (doble) gran dia de Girona

ANIOL RESCLOSA

3
Es llegeix en minuts

La ciutat viu amb il·lusió la possibilitat que diumenge ascendeixi a Primera l’equip de futbol a la lliga ACB l’equip de bàsquet, liderat per Marc Gasol. «El gran dia de Girona» és una pintura a l’oli, de grans dimensions, obra de Ramon Martí Alsina, que presideix de manera magnànima l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a la ciutat.

El cruent episodi del Setge de Girona de 1809 que descriu no té res a veure amb el (doble) gran dia que es pot viure aquest diumenge a la vora de l’Onyar. Si ja per si sol seria gran que el Girona FC tornés a Primera divisió, afegeixin-li que el principal equip de bàsquet masculí tingui l’opció de tornar a portar a la ciutat la Lliga ACB 14 anys després que el projecte Akasvayu s’esvaís per la crisi econòmica. Déu n’hi do.

«Els desitjo molta sort, tant de bo puguin marcar i guanyar a Tenerife per poder celebrar l’ascens»

Marc Gasol, jugador i president del Bàsquet Girona

El 19 de juny de 2022 pot quedar per sempre marcat com el dia d’una doble gesta esportiva que situaria Girona com a paradigma de l’esport d’elit, amb futbol, bàsquet masculí i femení i hoquei masculí, al cim.

«Els desitjo molta sort, tant de bo puguin marcar i guanyar a Tenerife per poder celebrar l’ascens», deia Gasol des de Fontajau, la seu que s’omplirà fins a la bandera aquest cap de setmana d’una Final Four de la LEB Or on es posa en joc una plaça d’ascens a la lliga ACB (l’altra se la va adjudicar el Granada per via directa).

De l’escola a l’elit

Han passat 14 anys des que aquest mateix escenari hagués assistit a l’explosió de Marc abans del salt a l’NBA, els mateixos des de l’ensorrament de l’antic CB Girona. Gasol, complint la seva promesa, va fundar el 2014 una escola de bàsquet que ha anat creixent fins al punt de tenir la temporada que ve 400 nens i nenes, i només 4 anys després d’estrenar equip sènior a la lliga EBA, el Bàsquet Girona es troba a les portes de tornar la ciutat a l’ACB.

També hi opten Estudiantes i Palència, que s’enfrontaran demà, dissabte, en la primera semifinal (17.30 hores), i un Lleida que serà rival dels gironins en un derbi català (20 hores) amb un bitllet per a la gran final de diumenge. «Hem de disfrutar perquè no sempre es pot arribar a una ‘final four’», afegeix Marc, extremadament concentrat i que va respondre que «en absolut» quan els periodistes li van preguntar si el seu futur esportiu passa per un ascens.

Guanyar a l’Heliodoro

Notícies relacionades

Curiosament, quan el Girona va acabar la seva estada de 20 temporades seguides en l’elit del bàsquet masculí, va arribar el moment del futbol, que durant un mig segle havia transitat per categories de poc glamur. Un gol de Migue contra el Ceuta va portar el 2008 l’equip al futbol professional i d’allà no s’ha mogut. És més, després d’algunes salvacions taquicàrdiques en Segona com la de 2010 (gol de penal de Kiko Ratón contra el Múrcia en el descompte), el projecte va començar a somiar amb la Primera.

Va fallar en els ‘play-off’ de 2013, 2015 i 2016, però el 2017, amb Pablo Machín, va ascendir directe. L’aventura va durar dos anys. De nou a Segona, el Girona afronta la seva tercera promoció seguida. Elx i Rayo van ser els botxins en les anteriors. Aquest any, eliminat l’Eibar en semifinals amb un gran partit a Ipurua (0-2), els esforços se centren en Tenerife. S’haurpa d’anar a guanyar després del 0-0 de dissabte passat a Montilivi. Uns 300 seguidors viatjaran a l’Heliodoro Rodríguez. La resta, tota la ciutat, contindrà la respiració un cap de setmana que promet molta calor i excitació. Se somia amb el doble gran dia de Girona.