ACABA LA PRIMERA FASE EUROPEA

Països Baixos obté l’últim bitllet directe a Qatar

Els taronges s’han de conformar amb un 0-0 a casa davant Noruega, que queda fora de les eliminatòries de repesca

  • Els taronges s’han de conformar amb un 0-0 a casa davant Noruega, que queda fora de les eliminatòries de repesca 

  • Alemanya, Dinamarca, França, Bèlgica, Croàcia, Anglaterra, Sèrbia, Suïssa i Espanya ja tenien la plaça assegurada

Països Baixos obté l’últim bitllet directe a Qatar

John Thys / AFP

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Països Baixos va adquirir l’últim bitllet de vol directe cap al Mundial de Qatar (del 21 de novembre al 18 de desembre del 2022). Amb Frenkie de Jong i Memphis Depay com a titulars, i Louis van Gaal assegut en una cadira de rodes a la llotja, producte d’una lesió de maluc quan anava amb bicicleta, els taronges van confirmar la seva reserva al batre Noruega a Rotterdam (2-0). El triomf va ser tardà. Va marcar Steven Bergwijn (m. 84) i el va reblar Memphis (m. 92), tot i que n’hi havia prou amb l’empat. El gol va ser una xarxa de seguretat perquè Turquia va vèncer a Montenegro (1-2).

Països Baixos se sumava així a Alemanya, Dinamarca, França, Bèlgica, Croàcia, Anglaterra, Sèrbia, Suïssa i Espanya amb plaça assegurada. Dotze països lluitaran pels tres llocs encara reservats per a Europa.

Eliminatòries el 2022

A la repesca van Itàlia, Portugal, Polònia, Rússia, Escòcia, Suècia, Macedònia del Nord, Turquia (va desplaçar Noruega, o sigui que Erling Haaland, que no va jugar per lesió, es queda sense Mundial), Ucraïna, República Txeca, Gal·les i Àustria, que jugaran una eliminatòria (24 i 25 de març del 2022). Els sis vencedors jugaran una eliminatòria (24 i 25 de març del 2022) pels tres bitllets restants.

Acabaven aquest dimarts tres grups, però només en un es dirimia el pas directe cap a Qatar. El que es jugava els Països Baixos, amb dos punts d’avantatge sobre Noruega i Turquia, els seus perseguidors. França ja havia complert en el seu i visitava tranquil·lament Finlàndia (0-2). Tan tranquil·lament com Bèlgica viatjava cap a Gal·les, que també passava ja fos per quedar segon o pel rànquing de la Lliga de Nacions, igual que la República Txeca, en el seu mateix grup. És la via per la qual Àustria ha accedit al ‘play-off’. 

Països Baixos va ser el dotzè equip (el desè europeu després de l’amfitrió i el Brasil) en segellar la seva presència en la fase final per ordre cronològic. Dinamarca, sense ser un dels grans noms, va ser el primer país en classificar-se juntament amb Alemanya gràcies a una participació impecable amb vuit victòries seguides fins que va arribar la derrota davant Escòcia en un duel intranscendent per a tots dos. 

L’enuig d’Itàlia

Es tractava d’evitar un drama semblant al viscut a Itàlia, i també a Portugal, amb les terribles punxades de l’última jornada. Itàlia, el campió de l’Eurocopa de juny, va ser incapaç de trencar el 0-0 a Belfast, davant Irlanda del Nord. Només li servia l’empat si Suïssa ensopegava amb Bulgària, però va golejar (4-0). La repesca va rescatar l’amargor de tot el país quan la selecció va fracassar al fallar en la classificació per al Mundial del 2018. 

Enmig de la desolació general, Roberto Mancini va voler mantenir viu l’optimisme donant a entendre que es tractava d’un contratemps. «Estic completament amb confiança, ens classificarem per al Mundial al març i potser el guanyarem», va aventurar. Mancini va lamentar els dos penals fallats per Jorginho en els dos duels directes davant Suïssa.

«Estic completament amb confiança, ens classificarem per al Mundial al març i potser el guanyarem»

Roberto Mancini / Seleccionador d’Itàlia

La «vergonya mundial» de Portugal

Notícies relacionades

Els mitjans portuguesos van reaccionar pitjor, perquè pitjor va ser la caiguda: 1-2 davant Sèrbia i a casa, a Lisboa, quan servia l’empat. El gol va arribar en l’últim minut. «Vergonya mundial» va titular el diari Récord amb una foto de Cristiano Ronaldo. «Càstig més que merescut», va admetre A Bola, que en portada va reproduir la paraula «Miserable».

Les crítiques van ser duríssimes, amb especial menció cap a l’entrenador Fernando Santos, per haver sigut incapaç de segellar la classificació i prescindir d’alguns jugadors per preservar un resultat que es va escapar al final. Bruno fernandes i Joao Felix, per exemple, van ser suplents en favor de Danilo i Moutinho.