La FIFA demana «sentit comú» en les protestes per la mort de George Floyd

L'organisme suggereix que no se sancionin els missatges contra el racisme i la discriminació que s'han vist en la Bundesliga

jdomenech53601233 paderborn  germany   may 31  jadon sancho of dortmund celebr200602105659

jdomenech53601233 paderborn germany may 31 jadon sancho of dortmund celebr200602105659 / Lars Baron

2
Es llegeix en minuts
Ainhoa Gutiérrez

La FIFA ha demanat en un comunicat als organitzadors de les competicions que utilitzin «el sentit comú» respecte a les protestes que han fet alguns futbolistes per la mort de George Floyd, el ciutadà nord-americà que va morir després que un policia l’immobilitzés amb el genoll al coll a Minneapolis. 

La intervenció del màxim organisme futbolístic ve a tomb després que diversos jugadors de la Bundesliga, com ara Jadon Sancho, Marcus Thuram, Achraf Hakimi i Weston McKennie, aprofitessin els partits per protestar contra el succés racial dels Estats Units, cosa que ha generat enrenou en l’Associació Alemanya de Futbol (DFB) per incompliment de les regles de la FIFA, en què s’especifica que els jugadors no poden difondre cap missatge polític, religiós ni personal.

«L’aplicació de les regles de joc aprovades per la IFAB queda a càrrec dels organitzadors de les competicions, que han d’utilitzar el sentit comú i tenir en compte el context que envolta els esdeveniments», ha manifestat la FIFA. I aquest sentit comú, insinua l’organisme, s’hauria d’aplicar en aquests casos, ja que el context també convida a certa magnanimitat. En aquest sentit, suggereix que no se sancioni els futbolistes que es manifestin contra el racisme.

Comprensió i preocupació

L’entitat futbolística «comprèn plenament la profunditat del sentiment i les preocupacions expressades per molts futbolistes en vista de les tràgiques circumstàncies del cas George Floyd», i recorda, en la seva intervenció, que una de les seves prioritats es dirigeix a evitar qualsevol acte de racisme i discriminació en el futbol.

«La mateixa FIFA ha promogut moltes campanyes contra el racisme que freqüentment porten el missatge contra el racisme en els partits organitzats sota la seva pròpia responsabilitat», diu el text, mentre recorda que «recentment va reforçar les seves pròpies regles disciplinàries a fi d’ajudar a erradicar aquests comportaments».

Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach) protesta en l’última jornada. / AFP

Notícies relacionades

La DFB ha volgut aclarir que l’amonestació a Jadon Sancho, del Borussia Dortmund, no va ser pel missatge cap a Floyd, sinó perquè es va treure la samarreta per complet després d’haver marcat un gol. «Tal com passa a nivell internacional, el joc ha d’estar lliure d’assenyalaments polítics o missatges de qualsevol tipus», ha afirmat Rainer Koch, vicepresident de la federació alemanya.

No obstant, altres responsables han elogiat les mostres de solidaritat que es van veure sobre la gespa. Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach), per exemple es va agenollar. El mateix president de la DFB, Fritz Keller, ha indicat que està «encantat» que hi hagi «jugadors tan madurs», s’ha mostrat «orgullós d’ells» i ha dit que entén «absolutament» les seves accions, perquè el que va passar als Estats Units, segons la seva opinió, «no pot deixar ningú indiferent».

Temes:

Racisme FIFA