ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

Itàlia prepara el tancament de la lliga de futbol

El govern i els futbolistes exigeixen la suspensió immediata del campionat

jdomenech52686326 soccer football   serie a   ac milan v genoa   san siro  mil200308211914

jdomenech52686326 soccer football serie a ac milan v genoa san siro mil200308211914 / DANIELE MASCOLO

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

La jornada 26 de la Sèrie A es va tancar a batzegades. Potser és l’última fins a nou avís. La Itàlia esportiva, en especial la futbolística per la repercussió més gran que té, debat sobre la suspensió del campionat en correspondència amb les mesures de confinament que ha pres el Govern al nord del país per aturar la pandèmia del coronavirus.

Dijous que ve se celebrarà una assemblea dels equips de la Sèrie A per prendre una nova determinació després dels últims esdeveniments. L’acord al qual van arribar era mantenir el desenvolupament del torneig a porta tancada fins al 3 d’abril.

El Parma-SPAL, a porta tancada, va començar amb una hora i mitja de retard. / ELISABETTA BARACCHI (EFE)

Aturada immediata

El ministre de Joventut i Esports, Vicenzo Spadafora, és partidari d’aturar la competició «de forma immediata»  després que el govern aprovés un decret que prohibeix l’entrada i sortida de la Llombardia, la zona més afectada pel virus, i unes altres 14 províncies pròximes. També advoca per l’aturada el president de l’Associació de Futbolistes Italians (AIC), Damiano Tomassi.

«En aquest moment, mentre demanem enormes sacrificis als ciutadans per evitar la propagació del contagi, no té sentit posar en perill la salut dels jugadors, els àrbitres, els tècnics i els aficionats que segurament es reuniran per veure els partits, només per no suspendre temporalment el futbol i afectar els interessos que hi ha al seu voltant», va exposar Spadafora en una nota pública per secundar la iniciativa de Tomassi, que havia cridat els seus representats a iniciar una vaga per aquest cap de setmana i forçar així l’aturada de la Lliga.

Control d’accés i temperatura per als empleats al Juventus Stadium. / ALESSANDRO DI MARCO (EFE)

Retard pels dubtes

La incertesa i els dubtes per l’efecte del decret, dictat de matinada, van interferir en la jornada. A les 12.30 h d’ahir estava fixat el començament del Parma-SPAL (0-1). L’enfrontament es va endarrerir fins a les 13.45 h. Durant aquest temps, equipats i al túnel dels vestidors per sortir a la gespa, els jugadors dels dos equips van esperar pacientment que els donessin instruccions.

A la grada no hi havia ningú. L’estadi Ennio Tardini estava buit, decretada com està la porta tancada als camps de futbol per evitar l’expansió del coronavirus. 

Estava tancat San Siro per al Milan-Genoa (1-2), l’estadi Luigi Ferraris (Sampdoria-Verona, 2-1), l’estadi Friuli que acollia l’Udinese-Fiorentina (0-0) i el Juventus Stadium, on se celebrava un duel cabdal de la Lliga amb el Juventus-Inter. Aquest dilluns es completa la jornada 26 amb el Sassuolo-Brescia. Tots els partits corresponien al nord d’Itàlia.

Els jugadors del Sampdoria formen davant ningú al seu estadi abans d’enfrontar-se al Verona. / SIMONE ARVEDA (EFE)

La reflexió i la televisió

Spadafora va instar el president de la Federació Italiana de Futbol (FIGC), Gabriele Gravina, perquè ordenés parar la Sèrie A. Si més no, li demanava que ho medités «sense esperar que hi hagi el primer contagi entre els futbolistes»Mario Balotelli va afirmar: «Parem, la salut és la prioritat. No em vull arriscar a posarme malalt per entretenir algú».

El ministre d’Esports havia demanat, sense èxit, que les televisions emetessin els partits en obert ja que els aficionats no havien pogut anar als estadis. La cadena privada Sky Sport va respondre que  «les declaracions del ministre d’Esports no representen la veritat».

El Juventus Stadium, buit per acollir el duel al capdavant del campionat entre la Juve i l’Inter. / Alessandro di Marco (EFE)

El bàsquet sí que para

Notícies relacionades

El decret emès pel govern que presideix Giuseppe Conte contempla una excepció: concedeix el dret als esportistes professionals d’exercir la seva professió. Aquesta excepció permetrà que l’Atalanta es desplaci a València per jugar dimarts la tornada dels vuitens de la Champions League.

No obstant, la Lega Basket Sèrie A i la Federació Italiana de Bàsquet van pactar la suspensió de la Lliga, tot i que els equips jugaran les competicions internacionals.