torneig al país del golf

L'Aràbia Saudita llança la seva primera lliga oficial femenina de futbol

En el campionat no hi haurà restriccions a la roba, però no es retransmetrà per televisió i només es permetrà l'entrada de dones a l'estadi

aguasch50088775 jeddah  saudi arabia   27 09 2019   al nassr fans during the191004204307

aguasch50088775 jeddah saudi arabia 27 09 2019 al nassr fans during the191004204307 / STR

2
Es llegeix en minuts

L’Aràbia Saudita s’estrena aquesta nit en el món de les lligues oficials femenines de futbol amb el primer partit del Campionat de Jidda, això sí, sense transmetre’l per televisió i només permetent l’entrada de dones a l’estadi.

«El campionat és completament femení», des de les àrbitres fins a l’equip mèdic i el públic, en el qual estan vetats els homes, inclosos els menors d’edat, va explicar el president del Comitè Organitzador, Haitham al Omari.

La lliga nacional es limitarà en la seva primera edició a la ciutat costanera de Jidda per falta de fons i «recolzament a la causa», però Al Omari espera que en el futur s’expandeixi per incloure altres localitats del país del Golf.

Va destacar que l’any passat es va disputar un campionat per a dones, però no va ser oficial ni anunciat pel Govern com és el cas de l’actual Campionat de Jidda, que es disputarà fins al 6 de desembre.

L’equip guanyador serà el campió de la lliga saudita i es classificarà per participar en els campionats continentals si les circumstàncies ho permeten.

Sense restriccions a la roba

El que sí que està garantit és que les guanyadores participaran en un torneig amistós als Emirats Àrabs Units (EAU), va recalcar el president del Comitè Organitzador.

«No hi ha restriccions respecte a la roba de les jugadores, perquè els partits no es transmetran per televisió», va comentar Al Omari.

La jugadora i cofundadora de l’equip Jeddah Eagles Beren Sadagah, que va expressar a Efe la seva felicitat per participar en aquest torneig oficial, va indicar que malgrat que no hi haurà homes en el públic, les jugadores s’han compromès a vestir-se «de forma decent».

Sadagah va fundar el Jeddah Eagles juntament amb la seva germana Bayan el 2013 i totes dues són jugadores en aquest equip, un dels que participen en el Campionat de Jidda.

Per la seva banda, la FIFA va felicitar en el seu compte oficial de Twitter els equips participants i va anunciar que els partits seran d’anada i tornada.

Ciutat pionera

La ciutat de Jidda és pionera en l’esport femení saudita i durant anys algunes dones van organitzar equips de futbol, bàsquet i altres esports, però sense un recolzament oficial de les federacions nacionals.

Fins al 2018, les dones saudites no participaven en cap competició esportiva oficial i estava prohibida la seva entrada als estadis.

Notícies relacionades

El regne també prohibia les classes d’educació física per a nenes a les escoles fins al 2012, quan gradualment van començar a assignar classes d’esports per a estudiants i van permetre l’obertura de gimnasos femenins a les ciutats principals.

El 2016, el govern saudita va nomenar la princesa Reema bin Bandar com a promotora de l’esport femení, després d’iniciar-se l’aperturisme del regne en aquest àmbit i permetre’s la participació olímpica d’algunes esportistes fora del país.