CANVIS EN EL REGLAMENT

El reglament del taló d'Aquil·les castiga Modric

L'expulsió del migcampista del Madrid a Balaídos ensenya la nova normativa que contempla com agressió i expulsió les entrades per darrere

Cesc Fàbregas va ser castigat a França per una trepitjada a un rival durant el Mònaco-Olympique de Lió i va ser castigat amb tres partits

jdomenech49472575 vigo  spain   august 17  luka modric of real madrid cf is se190818201120

jdomenech49472575 vigo spain august 17 luka modric of real madrid cf is se190818201120 / Quality Sport Images

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jugador exquisit com Luka Modric va ser el primer expulsat de la Lliga. Però la del croat no va ser una expulsió qualsevol, ja que amb prou feines veia la segona vermella de la carrera, la primera directa. Era el reflex d’un dels canvis del reglament, amb prou feines comentat, i que ha passat a ser conegut: des d’aquesta temporada, les entrades al taló d’Aquil·les d’un rival es consideren una agressió i mereixen la targeta vermella. A menys que lainterpretació arbitralcontempli una altra decisió.

Modric va ser expulsat a Balaídos per una trepitjada per darrere a Denis Suárez que li va doblegar el turmell esquerre. L’àrbitre Xavier Estrada, després de consultar amb el VAR, el va enviar al vestidor. L’actual Pilota d’Or es va disculpar al final del partit via Twitter, al·legant que va colpejar Denis sense voler. "Expulsió per una acció fortuïta... mai de la vida faria una entrada així a un company intencionadament. ¡Totalment involuntària!", va escriure.

Els jugadors del Madrid van protestar, amb Sergio Ramos al capdavant. El capità, al final del partit va acceptar el dictamen després de ser informat que era una de les novetats reglamentàries i, segurament, per la satisfacció de la victòria aconseguida (1-3).

La lletania del perjudici

"El VAR està per ajudar-nos i si és per protegir el futbol, aquestes decisions són benvingudes", va dirRamos, sense deixar passar l’oportunitat d’allargar la lletania del Madrid dels últims anys de criticar els àrbitres. “Avui aquesta decisió ens ha perjudicat. L’hauríem de veure amb deteniment”, va comentar malgrat que havia sigut revisada amb deteniment. A Estrada el va avisar el seu company De Burgos Bengoecha des de la sala de vídeo.

Abans que Modric, no obstant, qui va patir els rigors de la normativava ser Cesc Fàbregas a França. En una acció aparentment involuntària, quan corria darrere d’un defensa en una pilota inabastable per a tots dos, el va trepitjar per darrere.

L’àrbitre del Mònaco-Olympique de Lió el va expulsar. Cesc es va sorprendre tant com Modric i la seva estupefacció va augmentar cinc dies després. La comissió disciplinària francesa li va imposar tres partits de sanció. El càstig de Modric es coneixerà dimarts, quan decideixi el Comitè de Competició.

Mans per discutir

Notícies relacionades

Hi ha altres canvis, aprovats des del2 de març per la International Football Assotiation Board (IFAB), l’organisme que tutela les normes del futbol, que afecten al bot neutral (la pilota es deixarà caure per només sol jugador, el primer adversari estarà a quatre metres), el servei de porteria (es podrà jugar dins l’àrea, però els rivals hauran d’esperar fora) o les barreres (no s’hi podran ajuntar jugadors de l’equip llançador si és de tres defenses o més).

L’IFAB intenta limitar la concepció del que es consideren mans. ¿Ho aconseguirà? “El futbol no accepta els gols amb la mà ni tan sols en cas accidental. Si és voluntària, l’infractor haurà de ser sancionat per l’àrbitre”, va dictar. És a dir, la intervenció d’una mà, voluntària o involuntària, en una acció que acabi amb gol o no, invalidarà la jugada. Les mans, tot i que siguin accidentals, seran sancionades si l’àrbitre observa alguna intencionalitat o un moviment antinatural del jugador.