Jocs i diversió per potenciar les 'Soft Skills'

El British Council aposta per desenvolupar en nens i nenes la comunicació, la resiliència, la creativitat i la imaginació mitjançant activitats lúdiques que els estimulin l'interès i la motivació  

Jocs i diversió per potenciar les 'Soft Skills'

British Council

3
Es llegeix en minuts

Els nens i nenes volen jugar i ho han de fer. No només com un acte de simple entreteniment, un concepte que ha prevalgut al llarg dels anys, també perquè és una activitat que potencia el desenvolupament de la intel·ligència i l'equilibri físic i emocional. Jugar, encara que sembla un acte exclusiu per al "temps lliure", ha de ser també una activitat necessària.

Segons un estudi realitzat pel British Council, les famílies donen ara més importància a les competències toves relacionades amb el “món real”, com ara les habilitats socials, la comunicació, la versatilitat, la resiliència, la creativitat i la imaginació. Totes i cadascuna d'aquestes habilitats, imprescindibles en el món adult, es comencen a desenvolupar durant les hores de joc.

Un nen estudia a l'aula mentre fa jocs d'aprenentatge. 

/ British Council

El British Council, l'organització internacional del Regne Unit per a les relacions culturals i les oportunitats educatives proposa potenciar les anomenades Soft Skills (habilitats toves) dels més petits a través de la metodologia del joc, una eina pedagògica molt valuosa que permet desenvolupar habilitats socials i emocionals de manera lúdica i natural.

I és que, segons una investigació impulsada pel British Council, les famílies ja no es mostren tan preocupades per les habilitats digitals dels seus fills, sinó que dirigeixen la seva atenció al món ‘offline’, buscant la desconnexió digital per millorar l'adquisició i el desenvolupament d’altres habilitats toves més relacionades amb el “món real”. Es tracta de les que ajudaran els més petits, sens dubte, a la tornada a les aules. Tot el que aprenguin durant l'estiu, a través del joc, ho podran aplicar també al seu dia a dia a l'escola i al llarg de la seva vida.

Per això, es tracta d'aprendre jugant o dit altrament, de l''Edutainment'. Hi ha diferents tipus de jocs que poden ajudar els nens a desenvolupar les 'Soft Skills'. Els jocs de taula en família o les endevinalles, per exemple, són perfectes per fomentar el treball en equip i la col·laboració. Els jocs de rol, per altra banda, són ideals per desenvolupar la creativitat i la imaginació. I, finalment, els jocs amb objectes senzills i naturals com blocs de fusta, constructius, fer equilibri o experimentar poden ajudar a millorar la capacitat d’adaptació i resiliència.

Una mestre fa jocs interactius amb els seus alumnes. 

/ British Council

En aquest sentit, i pensant a enfortir la creativitat, la comunicació i la interacció dels nens, la institució britànica ha dissenyat una guia senzilla, amb quatre activitats gratuïtes perquè les famílies, amb fills en les etapes d'Infantil i Primària, puguin realitzar. Tot això, mentre es comuniquen en anglès, en un entorn de naturalesa, diversió i desconnexió digital.

L''Edutainment': aprendre sense deixar de jugar

Per endinsar-se en el concepte i el significat de l''Edutainment' o joc educatiu, és important destacar que es tracta d'una eina molt efectiva per potenciar les 'Soft Skills' dels nens de manera divertida i natural principalment perquè els nens aprenen millor quan hi estan involucrades activitats lúdiques. Per això, aquesta metodologia, que els permet fer justament això, funciona.

Nens es diverteixen a classe mentre aprenen. 

/ British Council

A més, segons Ruth Horsfall, directora acadèmica a Espanya dels cursos per a joves del British Council “aquest tipus d'aprenentatge lúdic, vivencial i significatiu -que desborda el marc d'una pantalla- és idoni perquè els més petits adquireixin i desenvolupin competències toves essencials per al món d'avui i del demà com ara la sociabilitat, la col·laboració, el pensament crític, la resolució de problemes, la imaginació i l'adaptació a l'entorn”.

Últimes places per al curs acadèmic 2023/2024

Notícies relacionades

Amb més de 80 anys d'experiència en l'ensenyament de l'anglès i amb el suport d'un equip d'experts en educació, els cursos del British Council per a nens i joves estan dissenyats en un entorn lúdic, participatiu i inclusiu. D'aquesta manera, s’asseguren que els alumnes visquin una experiència d'aprenentatge feliç alhora que milloren el nivell d'anglès.

British Council ofereix l'oportunitat de programar una cita gratuïta per conèixer el nivell d'anglès actual de cada nen i nena, així com les formes per potenciar el seu èxit. També es pot contactar via telefònica al 911 218 000 per sol·licitar la cita gratuïta.