AGBAR

Formar el talent verd del futur

En el marc de l’Any Europeu de les Capacitats, l’Escola de l’Aigua d’Agbar ofereix una àmplia oferta formativa, que prepara els professionals d’avui i del demà per donar resposta als reptes més grans de la nostra societat

Formar el talent verd del futur
3
Es llegeix en minuts

L’any 2023 s’ha declarat com l’Any Europeu de les Capacitats per les institucions europees. La proposta de la Comissió Europea se sustenta en el fet que la transició digital i les competències verdes estan obrint noves oportunitats per a les persones i l’economia de la Unió Europea. Tenir les habilitats necessàries empodera les persones per reorientar-se i enfocar-se amb èxit als canvis del mercat laboral i en la societat, i assegura que ningú es quedi enrere i que la transició verda i digital sigui socialment justa.

En aquest context, i amb l’objectiu de sumar-se a l’impuls de les ‘skills’ el 2023, l’Escola de l’Aigua, la institució d’Agbar creada per compartir i transferir coneixement en matèria d’aigua i medi ambient, estén a tota la ciutadania de la Unió Europea un conjunt d’accions que desenvoluparà durant tot l’any: publicació d’articles, organització de ponències i noves ajudes en forma de tarifes especials per als seus programes d’educació superior, entre diverses iniciatives.

La necessitat d’habilitats verdes és una prioritat clau a l’abordar els desafiaments actuals del canvi climàtic, l’energia i la protecció del medi ambient i requereix la implementació de mesures en formació inicial, educació superior i aprenentatge continu relacionades amb l’economia verda, la digitalització i l’esperit empresarial.  

Qualificació

Tenir el talent qualificat per afrontar els desafiaments de la nostra societat comporta diversos beneficis: millorar i desenvolupar els coneixements i les capacitats dels professionals de manera sostenible, garantir l’ocupabilitat dels joves i enfortir la competitivitat de les empreses en l’economia verda, entre d’altres. Així, el sector de l’aigua pot contribuir al desenvolupament d’altres sectors, generar confiança i ocupació en l’economia verda, executant projectes per avançar en el desenvolupament sostenible i actuant davant l’emergència climàtica. Això es tradueix en nous llocs de treball i s’obren horitzons per als estudiants.  

L’aposta per l’FP Dual 

Per aprofundir en el seu compromís amb l’ocupació de qualitat, Agbar aposta per la formació i la qualificació dels professionals del sector. 

Des del 2012, l’Escola de l’Aigua promou el desenvolupament de l’FP Dual, un model d’èxit en col·laboració publicoprivada amb les diferents administracions i instituts de Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, el País Valencià i les Canàries en més de 20 instituts.

Notícies relacionades

Aquesta trajectòria de deu anys s’ha reconegut amb el premi FPCat a les bones pràctiques empresarials en aquest àmbit. En el cas de Catalunya, és possible en l’actualitat cursar el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en xarxes i estacions d’aigua a l’Escola Municipal del Treball de Granollers, els instituts Pere Martell de Tarragona, Rubió i Tudurí a Barcelona i Alfons Costafreda de Tàrrega. Al seu torn, més de 20 empreses acullen els alumnes que opten per cursar els cicles en modalitat. La tecnificació i innovació del sector de l’aigua permet generar llocs de treball de qualitat. Per això, és vital que la formació estigui adaptada a les necessitats de les empreses i la Formació Professional Dual està precisament dissenyada per aconseguir aquest objectiu. Aquests estudis postobligatoris capaciten l’alumnat per portar a terme el muntatge, les operacions i el manteniment de xarxes d’aigua, així com l’operació i el manteniment dels equips i les instal·lacions d’estacions de tractament d’aigües. Aquest tipus de formació fa un especial èmfasi en l’ocupabilitat dels joves que s’incorporen com a nous professionals al sector. L’adquisició del conjunt de competències per fer front a la transició verda i digital es complementa amb la formació contínua en l’empresa, mitjançant eines d’aprenentatge personalitzat com la nova plataforma Nerexa que garanteixen l’òptima qualificació dels professionals en actiu.  

MÀSTER EN TECNOLOGIA I GESTIÓ DE L’AIGUA

Pensat per a perfils tècnics i gerencials, aquest programa de referència de l’Escola de l’Aigua té com a principal objectiu dotar els participants d’una visió integral de la gestió del cicle urbà de l’aigua i de les competències directives, per a la presa de decisions estratègiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en empreses i organismes operadors d’aigua.

Temes:

Apunts