Escena viral

El vestit en esprai de Bella Hadid va ser fabricat per un català

  • Manel Torres va aplicar el producte personalment sobre el cos de la model durant la desfilada de Coperni en la Setmana de la Moda de París

extra/221002EPC_COPERNI_AL (157230282).jpg

extra/221002EPC_COPERNI_AL (157230282).jpg / Reuters / Alexandre Silberstein

2
Es llegeix en minuts
EFE

El moment més viral d’aquesta Setmana de la Moda de París es va viure a la desfilada de Coperni, on l’inventor del teixit en esprai, el català Manel Torres, director de Fabrican Ltd, va aplicar personalment el producte a la top-model Bella Hadid, que a l’assecar-se i donar-li forma es va transformar en qüestió de segons en un vestit.

Va ser el propi Torres, inventor d’aquest artefacte, qui juntament amb el seu assistent va aplicar aquest líquid en esprai a Hadid, que va estar dempeus durant els vuit minuts, mentre movia amb gràcia les mans per permetre que el producte arribés a totes les parts del seu cos. Una vegada es va assecar, la peça va ser modelada: una assistenta de costura li va baixar els tirants i va fer una obertura lateral a la faldilla amb tisores.

Després, Hadid va desfilar per la passarel·la davant la incrèdula mirada dels assistents, que van donar una allau d’aplaudiments a Arnaud Vaillant i Sébastien Meyer, els creadors de la firma parisenca Coperni. Un moment únic en la moda que moltes revistes especialitzades i analistes veuen ja com una imatge que transcendirà en la història de la indústria i que ha donat la volta al món en mitjans de comunicació i xarxes socials.

Tecnologia d’aerosols

Fundada el 2003, Fabrican es dedica a investigar l’aplicació de la seva tecnologia a la roba, però també en productes de salut, automoció, construcció i embolcalls d’enviament, gràcies a aquest esprai que s’aplica amb una tecnologia d’aerosols donant forma a creacions en 3D. El moment, que va tenir lloc divendres a la nit, es va convertir en la fita d’aquesta Setmana de la Moda de París, en la qual es presenten fins aquest dimarts les tendències de la pròxima primavera-estiu 2023.

Torres, que resideix a Londres, va estudiar Arts amb especialitat en disseny de moda a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda de Barcelona i després va obtenir un màster en disseny de moda al Royal College of Art, on més tard es va doctorar en filosofia i moda per a dona, amb una tesi que va dedicar precisament a aquest projecte en col·laboració amb el departament d’enginyeria química de l’Imperial College London.

A la web de la seva empresa, Torres precisa que l’esprai pot utilitzar-se per crear teixits intel·ligents, amb un preu econòmic que obre el seu ús a múltiples sectors.

Notícies relacionades

Des de roba en esprai, passant per pedaços mèdics i tovalloletes higièniques, molts dels productes creats per Fabrican tenen ja aplicació real i desenvolupen nous usos amb aquesta tecnologia que alia ciència i disseny. Per la seva banda, Coperni va explicar en un comunicat que l’esprai pot utilitzar-se per fer roba «innovadora» que pot ser rentada i reutilitzada i fins i tot utilitzar-se amb aparells de diagnòstic que poden mesurar la salut de la persona que el porta.

«La tecnologia consisteix en fibres curtes unides amb polímers i biopolímers i dissolvents més ecològics, que subministren el teixit en forma líquida i després s’evaporen quan l’esprai arriba a una superfície», continua el comunicat de la marca. Fabrican assegura que la versatilitat d’aquest teixit en esprai anuncia «una nova era en la personalització massiva del segle XXI».

Temes:

Moda París