Fenomen per sorpresa

‘No se habla de Bruno’, ¿per què la banda sonora d’‘Encanto’ és l’èxit més gran de Disney en 29 anys?

La cançó de Lin-Manuel Miranda ha destronat el famós ‘Suéltalo’ de ‘Frozen’ i s’ha enfilat al número 1 en les llistes de Billboard

‘No se habla de Bruno’, ¿per què la banda sonora d’‘Encanto’ és l’èxit més gran de Disney en 29 anys?

DISNEY

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més enllà de l’enganxosa tornada «Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma-Ma» de l’‘Ay, mamá’ de Rigoberta Bandini, la cançó del moment, per a sorpresa de molts, és ‘No se habla de Bruno’, inclosa a la banda sonora d’‘Encanto’, la pel·lícula d’animació de Disney inspirada en el folklore i el realisme màgic colombians. El film d’animació es va estrenar en cines a finals de novembre amb un èxit moderat en recaptació comparat amb les últimes pel·lícules de la factoria, per això la nit de Nadal ja estava disponible a Disney+ amb l’esperança d’animar l’audiència de la plataforma en les reunions familiars de les festes. La decisió ha sigut tot un encert, no només pel que fa a dades de ‘streaming’, sinó que la banda sonora de la pel·lícula de Byron Howard i Jared Bush s’ha convertit en un fenomen amb la cançó de ‘We don’t talk about Bruno’, escrita per Lin-Manuel Mirandaal capdavant de tot.

Si a principis de gener el tema sobre el personatge més misteriós de la pel·lícula ja estava en el número 4 de les llistes Billboard, empatant amb ‘Can you feel the love tonight, d’‘El rey león’, i ‘Colors of the wind’, de Pocahontas, ara ha aconseguit una fita major, i ocupa el número 1 en les llistes Billboard Hot 100, una cosa que Disney no aconseguia des de fa 29 anys, amb el tema d’‘Aladín’ ‘A whole new world’ (‘Un mundo ideal’, en la seva versió en espanyol). La cançó revelació de ‘Frozen’, ‘Let it go’ (‘Deixa-ho anar’), que va ser la sensació cultural del 2014, es va quedar en el número 5.

‘Top’ a Youtube i Spotify

¿Més dades sorprenents? Segons ‘Variety’, és la primera vegada que una cançó d’aquest famós compositor, lletrista, actor, cantant, dramaturg i productor nord-americà d’origen porto-riqueny encapçala la llista. I és només la segona vegada que una cançó de Disney arriba al cim, ja que abans només ho va fer ‘A whole new world’. A més, el disc de l’última cinta de Disney encapçala cinc classificacions més: Billboard 200, Vendes d’Àlbums, Bandes Sonores, Discos Independents i Vendes d’Àlbums Actuals.

A més, ‘Bruno’ acumula més de 76 milions de reproduccions a Spotify (només als EUA) i també lidera la llista mundial de vídeos de YouTube.

Propulsat per TikTok

El que encara sorprèn més d’aquest èxit fulgurant és que ‘No se habla de Bruto’ gairebé no s’ha emès a les ràdios i ni tan sols té una versió pop com moltes cançons de Disney d’alt perfil que sí que n’han tingut en el passat. El fenomen s’ha disparat gràcies a aplicacions com TikTok. ‘Bruno’ no s’assembla gaire a altres balades clàssiques de Disney. Tal com explica a la revista ‘Vox’ el musicòleg de la Universitat d’Indiana Sergio Ospina, la clau que s’enganxi és la «seva estructura en capes per presentar tots els personatges. És senzill però enginyós. Una progressió harmònica repetitiva en Do menor que serveix com a vehicle per a diferents versos, cadascun exhibint una melodia, ritme, timbre, textura, caràcter i, sobretot, una personalitat diferent» perfectament divisible en els vídeos curts de TikTok.

Notícies relacionades

‘We don’t talk about Bruno’ és un tema salser modern que tracta sobre el tiet de la família Madrigal, un personatge una mica esgarrifós per la seva mania d’explicar profecies pessimistes. Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Diane Guerrero i Stephanie Beatriz són els intèrprets d’una lletra que ha desbancat del primer lloc del Billboard l’Adele en persona, que ja es va veure superada fa dues setmanes per ‘Encanto’ en la llista dels discos més venuts als Estats Units

Malgrat el ‘fenomen Bruno’, el tema elegit per Disney per optar a l’Oscar a la millor cançó és ‘Dos oruguitas’, també escrita per Miranda i interpretada per Sebastián Yatra, i que ara mateix està entre les semifinalistes per optar a l’estatueta.

Temes:

Animació Disney