Debat obert

¿Per què el tràiler de ‘El Señor de los Anillos: los anillos de poder’ provoca comentaris racistes a les xarxes?

¿Per què el tràiler de ‘El Señor de los Anillos: los anillos de poder’ provoca comentaris racistes a les xarxes?
2
Es llegeix en minuts

Amazon ha aprofitat aquest diumenge l’audiència milionària que congrega la Superbowl als EUA per estrenar el primer tràiler de l’esperada sèrie ‘Lord of the Rings: The Rings of Power (‘El señor de los anillos: los anillos de poder’).

«Fins ara, el públic només havia vist en pantalla la història de l’Anell Únic, però abans que existís aquest n’hi va haver d’altres... i estem emocionats per compartir la seva excepcional història», van afegir els creadors de la sèrie, J. D. Payne i Patrick McKay, en un comunicat remès per la plataforma.

Però aquesta emoció no ha sigut tal per a gaires dels fans de la saga, que opinen que desvirtua moltes de les històries originals, que es queixen de l’aparició de personatges inclusius.

En concret, parlen de personatges negres, asiàtics i llatins, i consideren que no tenen res a veure amb el món creat per J. R. R. Tolkien que ha sigut acusat en no poques ocasions de misogin i supremacista.

«Vaig tornar a veure les pel·lis del Senyor dels Anells i no vaig poder amb la sobredosi de testosterona. El 90% dels personatges són homes blancs i les dones només apareixen quan l’heroi està en perill per xiuxiuejar-li a l’orella: ¡tu pots!», va escriure el juny de fa dos anys a Twitter María A. García de la Torre, que s’autodefineix com a columnista del diari colombià ‘El Tiempo’. «El percentatge de diàlegs i de temps en escena que tenen homes i dones evidencia la vergonyosa disparitat. Per no entrar ni tan sols en el tema racial, que és moltíssim pitjor. Cap afroamericà ni mestís ni res en un planeta multiètnic», va continuar dient la col·laboradora de ‘The New York Times’.

I això és precisament el que critiquen els fans de la saga, que en la nova sèrie s’hi hagi inclòs un personatge negre, un d’asiàtic i un de llatí. Com a mínim.

La productora executiva de la sèrie Lindsey Weber ho ha explicat així a ‘Vanity Fair’ aquest dijous: «Ens va semblar natural que una adaptació de l’obra de Tolkien reflectís com és el nostre món en realitat», ha assegurat. «Tolkien és per a tothom. Les seves històries tracten sobre com les seves diferents races fictícies treballen millor que mai una vegada deixen d’aïllar-se en les seves pròpies cultures i decideixen unir-se».

Notícies relacionades

De moment, en el tràiler de ‘El señor de los anillos: Los anillos de poder’ ja es pot veure el porto-riqueny Ismael Cruz Córdova (que serà l’elf silvà Arondir) o Sophia Nomvete, que és una princesa nana negra anomenada Disa.

Però la qüestió és que Arondir manté una relació prohibida amb Bronwyn, una curandera d’un llogarret humà que interpreta Nazanin Boniadi, actriu britànica d’origen iranià. D’altra banda, l’actor britànic d’arrels jamaicanes sir Lenny Henry interpreta un avi pelós.