L’home més vell del món mor a Lleó, a punt de complir 113 anys

L’home més vell del món mor a Lleó, a punt de complir 113 anys

Record World Guinnes

2
Es llegeix en minuts
EFE

El lleonès Saturnino de la Fuente, que el 12 de febrer havia de complir 113 anys i que estava considerat l’home més vell del món des de setembre de 2021, ha mort aquest dimarts al seu domicili de l’avinguda Fleming de la capital lleonesa, segons han informat fonts de la família.

Ha mort «cap a les 11 del matí, poc després d’esmorzar, quan ha començat a respirar fort i en uns segons s’ha apagat com una espelma», ha detallat el seu gendre, Bernardo Marcos.

Reconeixement

De la Fuente va rebre el 10 de setembre de 2021, amb 112 anys i 211 dies, el reconeixement del Guinness World Records com l’home més vell de món després de la mort uns dies abans del porto-riqueny Emilio Flores, que tenia la mateixa edat.

Emilio Flores i Saturnino de la Fuente es van disputar el títol de l’home més longeu del món durant uns mesos, ja que, malgrat que el porto-riqueny havia assegurat que havia nascut uns mesos abans, no tenia la documentació oficial del seu naixement.

Es deu que en aquella època, en algunes ocasions, no es registrava els nadons o hi havia errors en la seva certificació.

Fins i tot el DNI del lleonès diu que va néixer el 12 de febrer de 1909, però en realitat va ser el dia 8, segons ha recordat el seu gendre.

El van registrar quatre dies més tard, un costum habitual llavors per evitar la paperassa si el nadó moria en una època en què molts nounats no tiraven endavant.

Tres reis, dues dictadures i una República

Saturnino de la Fuente va néixer durant el regnat d’Alfons XIII, va viure la dictadura de Primo de Rivera, va conèixer la II República i va patir la Guerra Civil.

No va combatre en la contesa perquè no donava la talla (feia un metre i mig), però sí que es va intervenir la seva fàbrica de calçat, que es va utilitzar per fabricar botes per a l’exèrcit nacional.

Amb vuit fills, tres d’ells ja morts, l’última el 2020 durant la pandèmia, Saturnino de la Fuente va sobreviure a la grip espanyola de 1918.

Va ser, a més, el primer home a vacunar-se contra el coronavirus a la província de Lleó.

Supervivent nat

En la seva llarga vida, en la qual ha vist néixer 14 nets i 22 besnets, ha esquivat la mort diverses vegades.

La més greu va ocórrer el 1937, quan Saturnino es va salvar de morir sota la runa que va deixar l’accident d’un avió de la Legió Còndor al carrer La Rúa de Lleó.

Sabater de professió, ‘Pepino’, com el coneixien els seus amics, va començar a treballar amb 13 anys en una fàbrica on va estar més de 30 anys.

Sabater autònom

Quan l’empresa va tancar, es va establir pel seu compte al seu barri natal, Puente Castro, on va viure molts anys.

Notícies relacionades

En aquest barri va fundar un equip de futbol, el CD Puente Castro, que continua actiu i del qual era soci d’honor.

Les seves restes mortals seran enterrades aquest dimecres al cementiri de Puente Castro.

Temes:

Lleó