Post Malone, anomena'l 'rockstar'

El triomfador dels premis Billboard lluita per treure's l'etiqueta de raper amb la seva música panoràmica

zentauroepp55423390 post malone accepts the top artist award at the billboard mu201015185403

zentauroepp55423390 post malone accepts the top artist award at the billboard mu201015185403 / Chris Pizzello

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No sabia quantes estatuetes havia guanyat al final de la nitPost Malone, el gran triomfador dels premis Billboard 2020, mirava des del centre de l’escenari un carro amb els seus trofeus mentre subjectava un vas de plàstic amb una beguda no identificada. Mentre els mirava de comptar... «¡Nou!», va cridar la conductora de l’acte (pompós però sense públic) celebrat al Dolby Theater de Los Angeles

Post Malone, que va recollir el premi a millor artista de l’any (culpa d’això s’entén que la té el seu àlbum ‘Hollywood’s bleeding’), és una altra criatura precoç en l’èxit. Té tan sols 25 anys, però és que ja fa molt que li cauen de les butxaques les cançons trencallistes. Només ha conegut una altra feina: va estar dos anys servint en un restaurant de pollastre arrebossatVa estalviar i en va tenir per comprar-se unes sabates Versace, recorda en un documental. Nascut a Nova York com a Austin Richard Post –la seva família es va mudar a Texas de nen–, deu el seu àlies artístic a una pàgina que crea malnoms a l’atzar. Qui sap si per vagància, falta d’enginy –de vegades se l’acusa de lletres simples–, o falta de temps mentre fa altres coses que incumbeixen una ‘rockstar’ (en els seus últims concerts alguns dels seus fans es van preocupar per com trontollava a l’escenari).

Ser una ‘rockstar’ és la meta –podríem donar-la per aconseguida– de Post Malone, l’home que no vol ser anomenat raperEl seu argument: que fa estils molt diferents i que, de vegades, els barreja. I una mica de veritat hi ha, tot i que poca gent dubta que una cosa semblant al que van ser les ‘rockstars’ del segle passat són ara les estrelles del rap.

Amb el cos i la cara poblada de tatuatges, Post Malone gestiona un gran ventall que bé pot entendre’s anomenant algunes de les seves influències. Allà pots trobar ídols tan diferents com Nirvana, Kanye West o Bob Dylan. Per internet circula una reveladora ‘cover’ feta anys enrere del tema del premi Nobel ‘Don’t think twice, it’s all right’. 

Un vídeo que, per a no iniciats en el personatge, ajuda a entendre una de les seves qualitats: una veu precisa no gaire comuna en el hip-hop. Una altra: paladar per trobar la fórmula pop per a les seves cançons. Qualitats per al seu registre panoràmic òptim per al consum de masses. En definitiva, és més a prop del seu amic Justin Bieber que d’alguns dels seus col·legues rapers. Precisament Bieber és, a més, una persona important en la seva carrera. Després del ‘boom’ de la cançó ‘White Iverson’ (2015), que va valer a Post Malone firmar amb el segell Republic Records, el canadenc el va escollir com a teloner per a la gira del seu disc ‘Purpose’. Durant aquesta, tots dos van protagonitzar una polèmica després de l’aparició d’un vídeo en el qual el nord-americà agafava del coll Bieber. Era la resposta a la dubtosa broma del canadenc d’apagar-li un cigarret al braç. Amics.

Notícies relacionades

Imaginaran que Post Malone té una vida tan desordenada com diners sota del matalàs. «Tinc molta merda valuosa», diu ell. Això va respondre en una entrevista a ‘Rolling Stones’ quan li van preguntar per què tenia tantes armes a casa. «Aquí viu una ‘rockstar’ i un defensor de la Segona Esmena de la Constitució dels EUA», podria posar a la porta de casa seva. Més enllà de la seva simpatia per les armes, políticament ha balbotejat algunes de les seves opinions. Se’l va acusar de seguidor de Trump, cosa que va rebutjar vehementment. Sí que consta que va qualificar el demòcrata Bernie Sanders de «real» (com un gàngster). Sempre s’ha mostrat recelós d’exposar la seva vida personal. L’últim rumor és que podria estar amb la rapera coreana MLMA. Sobre desamors i ruptures té una cançó reivindicable, ‘Circles’: «Fugim, però correm en cercles».

En els últims anys, la seva figura ha traspassat la música i ha fet les seves incursions en el cine: la seva cançó (amb Swae Lee) ‘Sunflower’ forma part de la banda sonora de ’Spiderman: un nou univers’ (2018) i aquest any ha debutat com a actor a la pel·lícula ‘Spenser Confidencial’.