botiga temporal a Londres

L'enigmàtic Banksy ven la seva obra per comprar un vaixell de rescat d'immigrants

Gross domestic product ('producte interior brut') ha aparegut de la nit al dia al barri de Croydon i s'hi estarà durant 15 dies

zentauroepp50177658 original artworks by british artist banksy form part of an i191002132003

zentauroepp50177658 original artworks by british artist banksy form part of an i191002132003 / PETER NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’enigmàtic artista britànic Banksy ha obert una botiga temporal al sud de Londres on es venen objectes «impràctics» i «ofensius» amb finalitats benèfiques per defensar «la marca» de l’artista. Gross domestic product (producte interior brut) ha aparegut de la nit al dia al barri de Croydon ocupant un antic comerç en desús durant 15 dies, quan es podran adquirir les peces per internet.

A diferència d’altres botigues, la de Banksy mantindrà les portes tancades i els llums encesos les 24 hores, com si fos una exposició, perquè el públic pugui apreciar el gènere abans de comprar-lo ‘online’. 

Persones observant la botiga de Banksy / peter niholls (reuters)

Un bressol de nadó vigilat per moltes càmeres; l’armilla blindada amb la bandera britànica que el raper Stormzy va portar al festival de Glastonbury o estores fetes amb armilles salvavides d’immigrants rescatats a les costes del Mediterrani són algunes de les peces en oferta, que van, com a mínim, a partir de 10 lliures (11, 20 euros).

En un comunicat, Banksy, conegut pels seus grafitis audaços, va indicar que els diners que s’obtinguin amb la venda es destinaran «a comprar un nou vaixell de rescat d’immigrants per reemplaçar el confiscat per les autoritats italianes». «O sigui que potser estarà cometent un delicte si les compra [les obres]», ha advertit.

Interior de la botiga de Banksy a Londres / olga akmen (afp)

Una altra raó que ha portat a l’artista, que manté la identitat en secret, a muntar aquesta iniciativa comercial és, segons va explicar, la «menys poètica» que va lligada amb la creació artística: la necessitat de reivindicar la seva marca.

Notícies relacionades

En la nota, el seu advocat, Mark Stephens, assenyala que una empresa de producció de targetes amb imatges d’obres de Banksy ha iniciat un plet judicial reclamant el control total sobre la marca. L’artista de Bristol (oest anglès) està «en una posició difícil» –diu l’expert–, perquè té un nom o marca però no l’utilitza per a la comercialització de productes, de manera que, segons la llei, la marca «pot ser transferida a algú que sí la utilitzi». Com a solució, Stephens li va proposar obrir una botiga pròpia per vendre les seves obres, que inclouen també un joc infantil amb què els nens poden apilar figures de fusta d’immigrants en un camió de transport.

Un home fotografia una instal·lació de Banksy / peter nicholls (reuters)

Banksy és conegut per les seves obres murals que apareixen per sorpresa als llocs més inesperats i pel seu estil crític amb el poder establert. El seu quadre ‘Devolved Parliament’ (2009), propietat d’un col·leccionista privat que representa els parlamentaris britànics com ximpanzés, se subhastarà aquest dijous a Sotheby’s amb un preu estimat de fins a 2 milions de lliures (2,25 milions d’euros, 2,4 milions de dòlars), que si s’aconsegueix serà un rècord per a l’artista. 

Temes:

Banksy Londres