TRES MINUTS TALLATS

La Xina censura 'Bohemian rhapsody'

El govern comunista elimina diverses escenes de la pel·lícula per les seves al·lusions homosexuals

zentauroepp47520859 a customer looks at a movie poster for the film  bohemian rh190327143129

zentauroepp47520859 a customer looks at a movie poster for the film bohemian rh190327143129 / Mark Schiefelbein

1
Es llegeix en minuts

La Xina ha censurat almenys deu escenes amb referències homosexuals a la pel·lícula ‘Bohemian rhapsody’, producció guanyadora de quatre Oscars que explica la vida del líder de la banda britànica Queen, Freddy Mercury. La decisió del govern ha molestat molts ciutadans xinesos, que consideren que les autoritats s’estan extralimitant.

'Bohemian rhapsody' explica la vida del líder de la banda de rock britànica Queen, que s’ha convertit en una icona del moviment gai. Des de la seva estrena als cines de la Xina divendres passat, 22 de de març, ha recaptat més de 50 milions de iuans (uns 7 milions d’euros), segons Alibaba Pictures.

No obstant, els espectadors no han pogut veure-la en la seva totalitat, ja que almenys tres minuts han sigut esborrats. Falten primers plans de l’entrecuix de Mercury mentre balla, el seu petó amb un altre home o alguns assots que dona al seu convidat en una festa.

"Sembla més aviat com si tota la pel·lícula hagués sigut retallada, tot i que en realitat només sumin tres minuts", ha lamentat un espectador en un missatge publicat a la xarxa social xinesa Weibo. "La pel·lícula per si mateix no està tractant de remarcar res, però quan esborres coses deliberadament fas que precisament es notin més", ha apuntat un altre espectador.

L’homosexualitat no és il·legal a la Xina, però els activistes assenyalen que les actituds conservadores d’alguns comandaments del Govern ha portat a prendre algunes mesures dràstiques ocasionalment.

Des del 2012, la Xina ha augmentat la censura de contingut que pugui anar en contra dels anomenats "valors bàsics del socialisme", sota el mandat del president del país, Xi Jinping, en videojocs, música i televisió.

Notícies relacionades

Segons lamenten alguns ciutadans del país, els censors xinesos poden ser impredictibles en les seves actituds amb la violència, la pornografia i altres temes políticament sensibles. Per exemple, les escenes amb contingut gai s’han mantingut en una altra pel·lícula, 'Green book', que precisament va arrabassar a 'Bohemian rhapsody' l’Oscar a millor pel·lícula de l’any.

L’analista de cine xinès i resident a Pequín, Shi Yedong, ha afirmat que fins i tot l’ha estranyat que 'Bohemian rapsody' hagi passat la censura en les actuals circumstàncies. "La censura s’està tornant més i més intensa en el cine i la televisió", ha lamentat.