Sexisme

La batalla de sexes arriba al Fortnite, el joc de moda

Els usuaris es queixen que la versió mòbil baixa el nivell per l'accés de les dones

Elles representen gairebé la meitat dels participants i s'ho prenen amb humor: "Tenen por"

descarga

descarga

3
Es llegeix en minuts
María Aragón

La batalla de gèneres ha arribat al joc de moda. Fortnite ha generat un ampli debat sobre la presència de dones en aquest joc arran de nombrosos comentaris en xarxes socials on ells es queixen que estan baixant el nivell del joc. Una cosa bastant habitual en el món dels videojocs, on el masclisme és la tònica general en les competicions, però que ara s’ha magnificat amb la seva versió mòbil, d’accés gratuït i on les xifres estimen que gairebé la meitat dels usuaris són dones.

En el format de Battle Royale, cent personatges cauen en una illa i només en pot quedar un. Una espècie d’'Els jocs de la fam' online i magnificat amb desenes de jugadors que han d’utilitzar armes i construir-se forts. I es tracta del primer joc de masses on elles també disparen, tot i que després rebin alguna bala en forma de masclisme.

Segons dades de Bloomberg, és el primer a l’arribar al milió de dòlars gràcies a l’impuls de les dones, xifres a les quals ni de lluny arriben la competència amb 'Call of Duty' o 'Grand Theft Auto'.

Tot va començar amb un article del portal Kotaku. S’hi exposava que el lliure accés al joc a través del mòbil estava suposant un increment inusual d’usuàries, i havia arribat a ser un 46% dels presents. Davant aquest desembarcament de dones en un món molt masculí, van saltar les alertes del masclisme.

En milers de comentaris en xarxes socials, ells van reaccionar expressant que no es tractava del "veritable" Fortnite, sinó d’una versió més light, acusant a més les noies que el nivell del joc baixés. Mentrestant, elles s’apoderaven i deixaven de banda l’'excusa' que aquests jocs solen ser identificats amb un món molt masculí o que no tenien accés a la videoconsola a casa, ocupada per germans o nòvios. D’altres ho tenen clar: “Els nois tenen por que juguem millor que ells. Compte”.

Pensat per al format de youtubers, el seu èxit es va expandir amb un macroesdeveniment protagonitzat per ElRubius i cent usuaris més de gran influència que van aconseguir congregar 42 milions de persones. Només el youtuber més famós del món va batre el rècord de l’esdeveniment en directe més seguit de la plataforma, amb més d’un milió de seguidors en el moment. Entre els presents, minoria, però algunes youtubers.

La 'sorpresa' per a ells és que la primera ronda del torneig la va guanyar una dona, Dannyancat. I és clar, els usuaris van començar a dir-li de tot. De fet, li van omplir els comentaris amb penis dibuixats amb codis ASCII.

¿Per què juguen més dones?

Un dels motius principals que ha atret les dones ésl’elecció igualitària de l’avatar, una cosa gens habitual. 39 dels 111 personatges recollits a Orcz.com són dones. Call of Duty, per exemple, només ofereix dues dones. Una qüestió bàsica d’identificació o representació que s’ha convertit en un problema en algunes qüestions. Les usuàries coincideixen que quan veuen que el teu personatge és femení, els nois t’ajuden en una espècie de paternalisme. Però, atenció, l’avatar és automàtic i pot ser femení tot i que el jugador sigui un noi, per la qual cosa alguns ja estan demanant que el canvi deixi de ser de pagament.

Amb tot això, les crítiques en xarxes socials no cessen, malgrat que mostrin els mateixos mèrits.

Notícies relacionades

A elles no sembla importar-los molt. De fet, ironitzen sobre això: 

I, abans que res, es tracta del primer joc de trets que trenca barreres i obre un debat. ¿Serà un abans i un després en el món del videojoc?