Viral

Facebook: el vídeo que denuncia les lletres masclistes de les cançons, des de Julio Iglesias fins a Romeo Santos

Control, amenaces i insults en lletres de famosos cantants internacionals

El distribueix un col·lectiu feminista per visibilitzar i condemnar aquestes actituds

canciones-machistas

canciones-machistas

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

Control, amenaces, insults... El masclisme es cola a través de les lletres de les cançons.  Acostumem a parlar del reggaeton com a gènere musical on més es falta el respecte a les dones, però aquest vídeo demostra que no és l’únic. Les feministes Colectivas Deseantes intercalen els missatges de cantants com Andrés Calamaro, Romeo Santos, Julio Iglesias o Luis Miguel amb reivindicacions feministes paral·leles per a un missatge final: "Ni una menys". 

Luis Miguel, per exemple, controla la persona a qui s’adreça a ‘La media vuelta’: "Te vas porque yo quiero que te vayas. A la hora que yo quiera te detengo. Yo sé que mi cariño te hace falta. Porque quieras o no, yo soy tu dueño". Una frase que elles contrasten amb reivindicacions feministes com "El meu temps, el meu desig", "de la meva identitat jo soc l’única autoritat" i "ni teva ni puta".

Andrés Calamaro també té un sentit de la propietat del cos de la dona. A ‘La parte de adelante’ canta: "Soy propietario de tu lado más caliente. Soy dirigente de tu parte más urgente. Soy artesano de tu lado más humano. Y el comandante de tu parte de adelante". I elles responen: "Aquest cos és meu. No es toca. No es viola. No es mata". 

Romeo Santos és el primer cantant d’aquest vídeo en què regna el ritme llatí. A ‘Eres mía’ parla dels seus errors i de l’"egoísmo de ser dueño" de la seva vida. 

Del control passem a la submissió. Volen dones que no parlin. Pimpinella, a ‘Como la tele’, compara les dones amb aquest aparell. "Quiero una mujer que hable solo cuando uno quiere, dejarla en el rincón que tú prefieres. Yo quiero una mujer como la tele". Com Cali i El Dandee a ‘La muda’: "Quiero una mujer bien bonita, callada y que no me diga na. Que cuando me vaya a la noche y vuelva en la mañana no diga na. Que aunque no le guste qué tome se quede callada y no diga na". Amb el que no compten ni uns ni d’altres és amb el missatge reivindicatiu d’aquestes dones, "vives i furioses" contra el patriarcat. 

Notícies relacionades

I d’aquí passem al’amenaça. La protagonitza Julio Iglesias a ‘Te voy a dejar de querer’. "Cuidado, me puedes perder. Si algo más no me atiendes. Te voy a dejar de querer si te pasas de amable". Al’insult: "Tu reputación son las primeras seis letras de esa palabra. Llevarte a la cama era más fácil que respirar", canta Ricardo Arjona a ‘Tu reputación’. I a la justificació de la violència amb l’alcohol, com Romeo Santos a ‘Proposta indecente’: "Si te falto al respeto y luego culpo al alcohol. Si levanto tu falda, ¿me darías el derecho?"

Una infinitat de cançons que aquest col·lectiu ha volgut recopilar breument per denunciar que el masclisme està molt arrelat en les lletres dels nostres ídols musicals.