El cas de Mr Granbomba, resolt

El youtuber del 'caranchoa', exculpat: així et pot salvar la RAE d'un delicte d'injúries

Provocar amb una paraula inventada no té càstig: el jutge matisa que no hi pot haver ofensa si el terme "ni tan sols existeix»

caranchoa

caranchoa

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

Es deia Mr Granbomba, però tothom el recorda com el youtuber de 'Caranchoa'. El seu cas va dividir Espanya entre els que defensaven que el repartidor va fer bé de bufetejar-lo i els que creien que era un excés. Per a l’Audiència d’Alacant, un any i mig després, la clau està en la paraula que va utilitzar. "Ni tan sols figura al diccionari de la RAE", diu el jutge. Cas resolt.

Ens posem en situació. El desembre del 2006, Mr Granbomba acapara tots els titulars. "Un youtuber, agredit després de dir 'caranchoa’ a un repartidor. O alguna cosa així. La guerra es va desencadenar a les xarxes socials. El vídeo es va fer viral i el debat estava servit: ¿Tenia raons per agredir el bromista o era un excés?

En el vídeo, que posteriorment va esborrar, el youtuber demanava direccions a un repartidor de missatgeria. Entre les seves preguntes, colava la paraula "caranchoa" amb sigil, sense alçar gaire la veu. Però el repartidor se’n va adonar i la seva agressivitat va anar pujant en segons fins a fúmer una plantofada al noi, que no parava de demanar-li perdó i assegurar que només es tractava d’una broma.

El treballador el va denunciar per injúries, i ara l’Audiència d’Alacant ha decretat el sobreseïment, al·legant que l’expressió del querellat "no té prou gravetat per ser constitutiva d’infracció penal". I afegeix, a més, que és un "terme inexistent" al diccionari de la RAE.

Notícies relacionades

Qui sí que va ser castigat per un delicte lleu de lesions va ser el missatger, que va haver de pagar 30 euros de multa, tot i que molt lluny de la petició del youtuber, perquè la sentència considera que tenia dret a defensar-se.

"Inventarem insults"

Les reaccions a aquesta decisió no han tardat a arribar a les xarxes. ¿No hi ha càstig si la paraula és inventada? "Via lliure".