Google honora els 131 anys de la perforadora de paper

Un 'doodle' recorda la història del trepant, aquell giny d'escriptori que segueix sent útil en oficines i despatxos per emmagatzemar documents en l'època dels mòbils

zentauroepp40936525 doodle171114005839

zentauroepp40936525 doodle171114005839

1
Es llegeix en minuts

La perforadora de paper, aquell magnífic enginy alemany, compleix 131 anys d'incansable tasca al servei de l'ésser humà. Per si ja has nascut amb un mòbil sota el braç, la perforadora de paper és una eina consistent en una palanca allargada que acciona unes ganivetes circulars per perforar forats en el paper per mitjà de la pressió, un procés que sovint es fa per unir diversps fulls amb anelles.

És fàcil d'utilitzar i serveix per ordenar i emmagatzemar papers i documents. Així de simple i rudimentària és la definició de la perforadora de paper, tot al contrari que el seu funcionament, ja que en gairebé un segle i mig d'imparables avenços tècnics i tecnològics es manté inalterable. És un estri tan comú que passa inadvertit i que malgrat els avenços tecnològics segueix inalterable amb el pas dels anys i amb la mateixa eficàcia 

Notícies relacionades

Tot i no saber-se amb exactitud qui va ser l'inventor de la perforadora de paper, tot apunta a l'enginyeria alemanya i a l'any 1886. Aquest any Friedrich Soennecken la va patentar a Alemanya i la majoria de fonts l'assenyalen com el creador del trepant de paper. No obstant, coetani seu i un any abans, sembla que Benjamin Smith, a Massachusetts, va fer una altra patent però per a un ús diferent del que coneixem. Era un col·leccionista d'entrades d'espectacles i la va inventar per marcar-los. Més tard, el 1893 va ser patentada una altra perforadora força eficient i d'un funcionament diferent per Charles Brooks, també als Estats Units, encara que ell la va anomenar perforadora de tiquets.

Si tu també ets amo d'una perforadora i creus que no se li reten prou homenatges, el vell accessori d'oficina és el protagonista d'avui a la portada de Google, que li ha dedicat el doodle del dia a aquest invent més que centenari.