homenatge de google

Estudi de música electrònica: el 'big bang' de la música electrònica

Fa 66 anys del naixement del laboratori musical que va propiciar el sorgiment d'un nou gènere

musica

musica

1
Es llegeix en minuts

L'Estudi de Música Electrònica va ser el laboratori que va provocar la gran explosió d'aquest gènere musical. Creat el 18 d'octubre de 1951, va servir de refugi i de camp de proves per a músics productors d'arreu del món, que anaven a aquest famós estudi de Colònia (Alemanya) per innovar i endinsar-se en un món nou. Per celebrar el 66è aniversari del primer estudi de música moderna, lloc del 'big bang' de l'electrònica, Google l'homenatja amb un 'doodle'. L'obra és de Henning Wagenbreth, un il·lustrador establert a Berlín, i pretén transmetre la diversitat de pensament i imaginació que va construir aquest estudi per arribar a transformar les possibilitats de la música. 

Imatge del 'doodle' en homenatge a l'Estudi de Música Electrònica / google

El laboratori de la música electrònica

L'Estudi de Música Electrònica es va establir a les instal·lacions de la ràdio de l'Alemanya Occidental de Colònia (WDR). La idea de crear un estudi de música electrònica va sorgir en una trobada --en la data assenyalada com l'inici d'aquest laboratori musical-- entre el físic Werner Meyer-Eppler, l'enginyer de so i compositor Robert Beyer i el musicòleg i periodista Herbert Eimert. De fet, Meyer-Eppler va ser el primer a parlar de "música electrònica", quan el 1949 va publicar un llibre en què ja explicava la idea de produir música únicament mitjançant aparells electrònics. 

Notícies relacionades

Els tres compositors van estar durant dos anys pensant i investigant sobre els requisits tècnics del desafiament de crear un gènere musical nou. L'estrena oficial de l'estudi va ser el 26 de maig de 1953, dia en què es va emetre un concert. A partir d'aleshores, es va convertir en l'estudi més important de música electrònica d'Europa, on els sons sintetitzats electrònicament es van mesclar per crear un so completament nou que acabaria consolidant-se i sublimant-se amb el pas dels anys. La mostra de la seva notorietat i èxit es pot comprovar cada any en festivals de referència de l'estil com el Sónar de Barcelona. 

L'estudi es va convertir en un caldo de cultiu en què artistes de tot el món es van agrupar al voltant de nous ritmes amb nous equips, aparells i composicions. Entre els nous instruments, sintetitzadors o les gravadores de quatre pistes. L'Estudi de Música Electrònica original va seguir funcionant com a laboratori d'idees  fins a l'any 2000.