Dia Mundial dels Videojocs

Els experts alerten que hi ha més addicció als videojocs a l'estiu

Els especialistes expliquen que el fet de que hagi més temps lliure dispara la dependència a aquests entreteniments, sobretot entre els adolescents

1
Es llegeix en minuts

Els especialistes alerten d'un augment de la demanda de tractaments per a l'addicció als videojocs l'últim any. Precisament, en els mesos d'estiu augmenta de forma més directa l'ús d'aquests jocs, perquè és quan hi ha més temps lliure.

Els adolescents són el col·lectiu més susceptible de desenvolupar una dependència pels videojocs. Segons ha anunciat la Clínica Triora en el Dia Mundial dels Videojocs, els joves comencen a jugar de més joves gràcies a l'accés a les noves tecnologies que es té avui dia.

Notícies relacionades

Per això, es recomana que els pares coneguin a quin tipus de videojoc juguen els seus fills, estableixin uns límits horaris i fins i tot que instal·lin la consola o l'ordinador en un espai comunitari de la casa on l'adolescent pugui estar controlat. I és que l'addicció als videojocs pot arribar a afectar la salut i vida social dels joves, i poden ocasionar certs trastorns de conducta, com poden ser:

  • Ansietat, ràbia i frustració: s'ha demostrat que l'addicció als videojocs presenta certs símptomes similars als que produeix una addicció a l'alcohol o altres drogues. 
  • Deteriorament de les habilitats socials: els joves pateixen certes alteracions en la seva vida quotidiana, com un aïllament d'amics i familiars, evasió de qualsevol activitat lúdica o fracàs escolar.
  • Conseqüències físiques: dedicar tantes hores a jugar a un videojoc en concret pot portar a perdre el control del son i fins i tot dels horaris alimentaris.

L'addicció als videojocs és una qüestió que encara divideix metges i educadors. Diversos col·legis utilitzen jocs electrònics a classe. "En realitat, qualsevol videojoc genera aprenentatge, també els destructius", explicava a EL PERIÓDICO el fundador de Barcelona Multimedia, Toni Matas. Sovint el problema és la bretxa generacional entre pares i fills, i per això "la millor estratègia no és prohibir els videojocs als nens, sinó jugar amb ells".