LES 1.000 I UNA VERSIONS

Un fenomen anomenat 'Despacito'

La cançó de Luis Fonsi agafa el relleu a 'La Macarena', l'últim 'hit' llatí

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides / Barcelona

Agradi més o menys, la cançó de l’estiu (i de l’any) és l’omnipresent Despacito del cantant de pop porto-riqueny Luis Fonsi, de 39 anys. És indubtable. Més enllà de la seva aparició a les llistes d’èxits i de vendes, només s’ha de fer un cop d’ull a Youtube per entendre la repercussió a escala global d’aquesta encomanadissa cançó de reaggeton-pop. El tema en qüestió s’ha versionat diversos centenars de vegades, fins i tot s’ha adaptat a altres idiomes i gèneres d’allò més diversos.

    

Ens hauríem de remuntar a 'La Macarena' de Los del Río, una cançó publicada originalment el 1993, per trobar un altre fenomen similar al 'Despacito' de Fonsi. I és que una cançó en castellà no arribava al número u de la principal llista d’èxits nord-americana, la Billboard, des de l’enganxosa cançó (amb coreografia) del duo sevillà.

  

 La criatura del porto-riqueny va comptar amb la inestimable empenta de Justin Bieber, ja que la seva versió en anglès li va obrir les portes de molts altres mercats, començant per l’anglosaxó. Salvant les distàncies, una cosa semblant va passar amb Los del Río: van assaltar els EUA quan va aparèixer el remix de Bayside Boys tres anys després. Ni el llavors president dels EUA Bill Clinton s’hi va poder resistir i va ballar 'La Macarena' rendit als encants de la cançó  dedicada a una mena de 'femme fatale' que és infidel a la parella «amb dos amics» i busca «lligar un nòvio nou» a Nova York. Fins i tot va escollir la cançó per a la seva campanya presidencial, però aquest ja és un altre tema.

  

 

  A diferència dels sevillans, paradigma d’'one hit wonders', Fonsi comptava amb una sòlida carrera musical com a actor, productor, compositor, instrumentista i cantant. Tota la seva carrera ha quedat a l’ombra de 'Despacito', l’última sensació llatina que triomfa a tot el planeta. «Ha sigut una gran sorpresa, perquè ha connectat amb molta gent. Els xinesos, els japonesos estan ballant 'Despacito'», explica l’artista en una entrevista molt personal concedida a la cadena Telemundo.

 

La carta de presentació de 'Despacito' va ser un videoclip, rodat al barri de La Perla, al Viejo San Juan, de Puerto Rico. Fonsi comparteix protagonisme amb el seu paisà Daddy Yankee, que «va elevar la cançó a un altre nivell»  i, sobretot, amb la sensacional Zuleyka Rivera. «Va ser molt bonic perquè és una Miss Univers. Representa la bellesa de Puerto Rico, la bellesa llatina», explica l’artista en la mateixa entrevista.

En els crèdits del tema, que ja ha rebut una vintena de certificacions multiplatí, apareix la guanyadora d’un Grammy Latino Erika Ender, una panamenya de 42 anys, possiblement la cara menys coneguda darrere de l’èxit d’escala global que és 'Despacito'. «M’encanta escriure amb compositores. La cançó queda més rodona tenint el punt de vista de l’home i de la dona» , subratlla Fonsi.

    

La lletra conté unes estrofes amb un alt contingut sexual, amb frases tan eloqüents com «todos mis sentidos van pidiendo más» i «solo pensarlo se acelera el pulso». I s’accelera tant que aquest fenomen ha generat fins i tot un succedani com és 'Rapidito' per a Vodafone. Darrere d’aquesta variació s’amaga un espanyol: José Battaglio, un dels músics per a publicitat més guardonats. ¿Es pot estirar més el 'hit' de l’any? Queda molt 2017 i, agradi més o menys, Despacito es queda. 

VERSIONS INSTRUMENTALS

La interpretació del jove músic valencià Jose Asunción amb el seu violí elèctric del 'Despacito' ja acumula més de cinc milions de reproduccions a Youtube. El vídeo, amb el madrileny Templo de Debod de fons, va donar la volta al món començant per Mèxic. I és que el seu impuls internacional el deu a l’empenta d’una emissora de ràdio mexicana, Blandeando FM, que va compartir el seu vídeo i va superar les 18.000 comparticions en uns quants dies. Com Asunción, molts altres músics han atacat les notes del 'Despacito' i n’han creat interessants versions instrumentals. A destacar, la versió amb arpa del veneçolà Johnny Jiménez i la de GM Sax, un duo de saxofonistes professionals amb un extens repertori.

MELODIA EN CLAU PUNK, METAL... 

El cantant de la banda de metal asturiana Teksuo, Diego Teksuo, s’ha erigit amb el temps en un autèntic especialista en l’art de transformar grans èxits del pop actual en peces de punk pop i metalcore. Va començar pujant a Youtube i Bandcamp una versió agressiva de l’'Unconditionally', de Katy Perry, el 2015 i des d’aleshores ja ha compartit una altra vintena de versions, cantant i gravant tots els instruments. L’última és una versió amb parts guturals i guitarres musculoses del tema 'Despacito'. Entre les adaptacions més curioses d’aquesta cançó a altres gèneres sobresurt la versió sardanística de la Cobla La Contemporània Cobla La Contemporània i la versió eucarística del pare Gabriel pare Gabriel en una església de San Francisco de Córdoba, a l'Argentina.

EL HIT ES CANTA EN ALTRES IDIOMES

La lletra sensual de 'Despacito' ha sigut traduïda en més idiomes que molts 'best-sellers'. La francesa Sara’h és la responsable d’una de les versions amb més reproduccions a la plataforma de vídeos. El seu 'Despacito' en francès acumula més de 20 milions de reproduccions. Danny Koo, més conegut a Malàisia com a Danny Ah Boy, també canta l’últim gran èxit de Luis Fonsi, però en xinès i malai (curiosament el Govern de Malàisia va prohibir recentment 'Despacito' en els mitjans públics pel contingut de la seva lletra). 'Powoli 'és la versió polonesa, consumada pel cantant i ballarí Oktawian Zagórski. La seva aportació a l’univers 'Despacito' ja supera els cinc milions de reproduccions a Youtube.

AMB MOLTA CONYA

Tres italians firmen una de les paròdies de 'Despacito' més originals de tota la xarxa. En el vídeo intenten odiar el tema de Luis Fonsi però no poden i acaben sucumbint al seu ritme encomanadís. Després de l’èxit del vídeo, van decidir fer-ne una seqüela en què apareix el porto-riqueny. Al nostre país, Los Morancos han arrasat amb la seva adaptació de l’èxit al 'cas Urdangarin' i l’equip dels programes de televisió 'Crackòvia' i 'Polònia' també han trobat un bon filó per als seus esquetxos en el 'hit' de l’any. A destacar les versions de dos personatges anònims com la del Cuponero de Mairena del Aljarafe, Sevilla, que ha deixat per a la posteritat estrofes com «muéstrame los cinco euros que yo voy»; i la de l'assistent de Ryanair. 

Los Morancos l'assistent de Ryanair. l'assistent de Ryanair

Notícies relacionades

ELS FAMOSOS TAMBÉ

Els Backstreet Boys al complet han perpetrat possiblement la pitjor versió de la cançó 'Despacito' de totes les que es poden trobar a la xarxa. A favor del quintet, una 'boy band'molt popular als anys 90, es tractava d’una trampa d’un programa de ràdio, 'On The Move', i els seus components van fer el que van poder. Artistes i celebrities com Kylie Jenner, Demi Lobato i Jennifer Lopez també s’han atrevit a cantussejar l’èxit, però de manera informal, a les seves xarxes socials. Personatges de ficció tan diverses com Apu de 'Los Simpson', Super Mario i Bender de 'Futurama', entre altres, també entonen 'Despacito' en un divertit vídeo viral realitzat pels ‘youtubers’ Daniel Morales ‘Hermoti’ i Keunam.  

Backstreet BoysKylie Jenner, Demi Lobato Jennifer Lopezun divertit vídeo viral realitzat pels ‘youtubers’ Daniel Morales ‘Hermoti’ i Keunam.  Daniel Morales ‘Hermoti’ Keunam