CARTELLS PER SENSIBILITZAR ELS USUARIS

Campanya contra l'eixancarrament masculí

Una associació feminista impulsa una recollida de firmes per combatre el 'manspreading' al transport públic madrileny

zentauroepp34173212 barcelona  06 06 2016  barcelona  reportaje sobre el  manspr170605155537

zentauroepp34173212 barcelona 06 06 2016 barcelona reportaje sobre el manspr170605155537 / AUGUST BL ZQUEZ I RUB

1
Es llegeix en minuts

Asseure's al transport públic amb les cames ben obertes també és una expressió de masclisme. La gran majoria són homes i “no és difícil veure les dones amb les cames tancades i molt incòmodes”, denuncia el grup Microrrelatos Feministas en una petició publicada a Change.org que ja té més de 1.000 firmes.

La petició del grup feminista vol conscienciar els usuaris del transport públic madrileny, metro i autobús, de la importància de respectar l'espai dels altres usuaris a través d'uns cartells que ja hi ha als Estats Units, el Japó i Turquia. Aquests cartells “poden ser el punt de partida per sensibilitzar i que es comencin a respectar” els espais de la dona, asseguren els responsables de la iniciativa.

¿Poca educació o micromasclisme?

Per als impulsors de la iniciativa, l'anomenat ‘manspreading’ (eixancarrament masculí) no és només una qüestió de mala educació. Aquest gest, desconsiderat amb la resta d'usuaris, és majoritàriament masculí. “De la mateixa manera que a les dones ens han ensenyat a seure amb les cames molt juntes, com si haguéssim d'aguantar alguna cosa entre els genolls, als homes els han transmès una idea de jerarquia i de territorialitat, com si l'espai els pertanyés”, denuncia Microrrelatos Feministas.

Notícies relacionades

La iniciativa dirigida a les dues administracions madrilenyes i a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) s'ha viralitzat durant tot el matí i s'ha convertit en ‘trending topic’ a Twitter amb el 'hashtag'#MadridSinManspreading. 

Alguns tuiters, homes, s'han defensat i han acusat algunes dones d'ocupar dos llocs amb la bossa. Aquesta pràctica és el que es coneix com a 'shebagging', un altre neologisme a combatre, la versió femenina de la descortesia al transport públic.