Espanya, contra la seva maledicció
La selecció espanyola, malacostumada als problemes en l’avantsala dels grans tornejos, debuta avui contra Portugal. Aitana Bonmatí, després de superar la meningitis, i Cata Coll, amb amigdalitis, ja van entrenar ahir.

A Espanya sempre li passen coses. És la creu d’aquesta selecció. No sembla mai que la tranquil·litat hagi de ser duradora. I menys abans d’un gran torneig, especialment davant la disputa de les eurocopes. Si no, que els ho diguin a Alexia Putellas i a Aitana Bonmatí. Totes dues han sigut les protagonistes dels últims ensurts greus de la selecció espanyola abans de les últimes edicions del torneig. La futbolista de Ribes fa només una setmana, la de Mollet, fa tres anys. Sembla una maledicció.
La imatge d’Alèxia Putellas sent traslladada en crosses a l’hospital ho va aturar tot el 2022. La capitana i emblema de la selecció es va trencar el lligament encreuat hores abans del debut d’Espanya a l’Eurocopa d’Anglaterra. Va ser un cop que tant l’equip com l’afició (a més de la futbolista) van haver de pair en un temps rècord. O almenys ho van intentar. Sempre va ser un pes que van portar a sobre. La il·lusió va ser substituïda pel neguit, i malgrat que va voler arribar a la gesta per dedicar-la a la seva companya, les coses van acabar anant malament. Espanya va caure davant Anglaterra en els quarts de final en un partit que va comportar un abans i un després.
Recuperació exprés
A l’avantsala d’aquesta Eurocopa de Suïssa, l’ensurt va ser de l’Aitana. Per al partit amistós davant el Japó va ser baixa pel que semblava un refredat comú, però va ser la mateixa futbolista la que va pujar a les seves xarxes una foto a l’hospital que va engegar totes les alarmes. Una vegada consumada la victòria davant el país nipó, Tomé va explicar que li havien diagnosticat una meningitis vírica i, malgrat tenir un termini de recuperació física mitjanament llarg, l’esperarien per a l’Eurocopa. Una meningitis vírica és un tipus d’afectació del sistema nerviós central, habitualment per un virus, que es diferencia de les meningitis bacterianes en el fet que la meningitis vírica sol ser més benigna. Malgrat que el temps per restablir-se és de set a deu dies, l’Aitana tan sols n’ha necessitat uns cinc per tornar a entrenar amb el grup i estar disponible per al debut d’Espanya contra Portugal aquest dijous (21.00 hores, La 1).
"Aitana evoluciona favorablement. Dimarts va fer una part de l’entrenament amb el readaptador, però va treballar a part. La seva ambició és molt positiva. Aquest dimecres ha fet alguna tasca amb l’equip. Aitana transmet les ganes que té. Cal frenar-la, tot i que els serveis mèdics ens diuen que l’evolució és positiva", va explicar ahir Montse Tomé des de Berna. També va avançar Tomé que la portera Cata Coll anava a entrenar amb l’equip, ja recuperada d’una amigdalitis que la va mantenir al marge de l’equip uns dies.
"Hem passat una miqueta de por. Ens vam alarmar, va tenir unes dècimes de febre, però es va recuperar de seguida. Cal anar de mica en mica. L’equip n’ha tingut cura a través dels serveis mèdics. I nosaltres els hem transmès l’afecte i la paciència que necessiten. Ara està en un punt positiu", afegia sobre la jugadora de Ribes, que va completar el seu entrenament complet amb l’equip abans del duel contra Portugal.
Irene Paredes, sancionada
I és que les lesions no són una sorpresa. Cada vegada més i de més gravetat. El calendari exagerat i la càrrega de partits de les futbolistes les porten al límit. "Sempre quan completes una temporada, amb un estiu amb competició, penses que pot pesar físicament i mentalment. Però crec que arribem molt bé. Diria que més bé, perquè després d’un any hem millorat, que és el nostre objectiu en cada concentració: millorar individualment i col·lectivament. Veig l’equip amb ganes", va confessar Patri Guijarro en la vigília d’un duel en què no podrà participar la capitana, Irene Paredes, que arrossega una sanció de la fase de classificació.
Espanya vol trencar aquesta maledicció. Deixar enrere els ensurts i les baixes i centrar-se a disfrutar. Ja ho va dir Tomé: "Anirem per totes".
Notícies relacionadesInauguració èpica
El Sankt Jakob-Park, a Basilea, va ser l’escenari del tret de sortida de l’Eurocopa: 34.063 persones van omplir l’estadi en què també es tancarà aquesta Eurocopa. Suïssa, com a amfitriona, es va enfrontar a Noruega. El favoritisme de Noruega es va esfumar davant una Suïssa apoteòsicament sorprenent. Nadien Reisen va signar la diana i va desencadenar eufòria. Tota la banqueta va saltar a la gespa per celebrar-ho.En la segona part, Noruega va treure els galons. Amb dues dianes de caràcter en només 4 minuts va capgirar l’enfrontament (1-2). Un càstig massa cruel per a la gosadia mostrada per Suïssa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar