Llum verda a la Ryder Cup catalana

El finançament del projecte estava pendent d’un suport econòmic d’operadors privats que finalment ha quedat resolt. La prestigiosa competició de golf es disputarà el 2031 a Caldes de Malavella.

Llum verda a la Ryder Cup catalana
3
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +

Quedava un escull i ha quedat salvat. El projecte d’acollir la Ryder Cup en terres catalanes el 2031 és pràcticament una realitat després que el finançament del torneig de golf hagi quedat resolt. Així ho han confirmat a EL PERIÓDICO diferents fonts empresarials, que apunten que ja s’ha lligat la participació dels esperats patrocinadors privats. El projecte tenia un pressupost aproximat de 140 milions d’euros, 40 dels quals havien d’anar a càrrec de la Generalitat. Les veus consultades per aquest diari mostraven la seva satisfacció tant amb el rol que tindrà el Govern català com amb el de l’Executiu central. La proporció en què cada administració i el sector privat faran l’aportació econòmica que requereix l’esdeveniment esportiu no s’ha fet pública.

La Ryder Cup és una de les competicions més importants del món. Es disputa cada dos anys i s’alterna la seu entre els Estats Units i Europa; en l’última edició, disputada a Roma el 2023, es va produir una afluència de 270.000 espectadors. La Generalitat, no obstant, va encarar amb prudència el projecte després de l’experiència de la Copa Amèrica disputada l’any passat a Barcelona.

Protegir els comptes públics

Fonts de l’Executiu català van apuntar que es van trobar el projecte a sobre de la taula i que van haver de recopilar tota la informació abans de reactivar-lo. Una prioritat clara va ser, a diferència del que va passar amb la Copa Amèrica de vela, que els agents privats s’impliquessin econòmicament en la celebració de l’esdeveniment esportiu a fi d’esmorteir l’impacte per als comptes de les diferents administracions en cas que es produïssin pèrdues.

Fonts coneixedores del projecte han explicat que el sector hoteler català ha sigut un dels més insistents a l’hora de reclamar que aquest projecte tirés endavant. Les fonts consultades assenyalen que aquesta concepció publicoprivada ha arribat a bon port. L’impuls definitiu al projecte ha procedit de la mà de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball. Diferents veus destaquen també el rol que ha tingut l’empresari Emili Cuatrecasas, gran aficionat al golf.

Consultat per aquest diari, el Departament d’Esports va afirmar que el projecte va "pel bon camí". Des de la Generalitat precisaven que la firma d’un conveni definitiu encara no està tancada i no s’espera que això passi de manera imminent.

El fantasma de la sequera

Fonts polítiques afegien que el moment polític actual és l’idoni, ja que els recents episodis de pluja han allunyat l’espectre de la sequera. L’any passat aquest va ser un dels elements que va propiciar més rebuig cap a la celebració de la competició esportiva a Catalunya. L’emergència va ser revocada el mes de març passat i actualment les conques del sistema central català superen el 75% de la seva capacitat, quan el 2024 havien estat per sota del 15%.

El projecte se celebraria al Camiral Golf and Wellness, antigament conegut com a PGA Catalunya i propietat de l’empresari irlandès Denis O’Brien. Aquest camp de golf es troba a la localitat gironina de Caldes de Malavella. L’organització del torneig ha optat per un recorregut que fusiona els dos camps actuals, l’Stadium i el Tour. Faltaria construir una grada al tee de l’1 per a uns 15.000 espectadors, aproximadament.

Notícies relacionades

Quan la Generalitat estava presidida per Pere Aragonès (ERC), el Govern es va oposar públicament a donar el seu suport –i per tant el seu finançament– a la Ryder Cup. Una de les raons que va esgrimir l’Executiu català era el seu rebuig a la construcció d’un tercer camp i al projecte immobiliari que en aquell moment incloïa l’edificació de 185 habitatges de luxe.

El sector empresarial, especialment el de la Costa Brava, va respondre llavors organitzant la campanya Salvem la Ryder Cup 2031, un manifest que va liderar Foment del Treball i que situava l’impacte econòmic de la competició en prop de 1.300 milions d’euros i gairebé 300.000 visitants.