Apunt

Una Eurocopa multicultural

Una Eurocopa multicultural

J.J. Guillén

1
Es llegeix en minuts

Quina incomoditat i quina poca traça la d’Unai Simón, l’altre dia en roda de premsa de la selecció espanyola. Li van preguntar per les paraules d’Mbappé a França, demanant als aficionats que votessin contra la ultradreta. La resposta era molt fàcil, només calia dir que li semblava bé, o fins i tot, si no volia mullar-se, fer una defensa del dret a vot, de la lluita contra el racisme i totes aquestes qüestions que tan sovint es defensen als estadis.

Notícies relacionades

En canvi, el pobre noi va balbucejar que només era jugador de futbol i ell es dedicava a parlar de temes esportius, que no li preguntessin per política. Però és que en realitat ningú li demanava un míting, ni tampoc que expliqués les seves preferències com a basc —un tema espinós sobre el qual alguns companys seus parlen sense embuts—, sinó que simplement respongués com a ciutadà. Si Mariano Rajoy s’atreveix a escriure articles de futbol, el porter de la selecció bé podia defensar una cosa tan bàsica com la democràcia davant l’amenaça de la ultradreta. I a més a més en un context com l’Eurocopa i venint d’unes eleccions europees que han dibuixat un temible ascens del feixisme.

La situació em fa pensar que, al capdavall, l’esperit europeista al torneig és escàs, per no dir nul. La inauguració a Múnic va ser molt colorista, però superficial en aquest sentit, i a la UEFA només li interessa el negoci del futbol. A La idea d’Europa, George Steiner va escriure que el continent està unit pels trens ràpids i la cultura dels cafès, i a més el viatger sempre pot veure el campanar del proper poble. Qui diu campanar, diu camp de futbol, i potser aquests dies el reflex multicultural de l’Europa actual es percep sobretot a les graderies. Per alguna cosa se celebra a Alemanya, el país amb una política més oberta d’acollida. Era impressionant, per exemple, veure com dominava el vermell i el negre de l’afició albanesa en el partit contra Itàlia, o com la turca animava a milers davant Geòrgia. Per cert: dels 24 països classificats per a l’Eurocopa, un terç no formen part de la Unió Europea.

Temes:

El País