EL COMIAT DEL BARÇA

Xavi li demana a Laporta els motius de l’acomiadament

El tècnic se’n va «amb la consciència tranquil·la i orgullós de la feina» i diu que el president ho decideix «tot». «Ha sigut una experiència espectacular i un aprenentatge enorme», confessa.

Xavi li demana a Laporta els motius de l’acomiadament

JOAN DoMÈNECH

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavi va dirigir el seu partit 100 de Lliga a Almeria sense sospitar que el dia anterior havia cavat la seva fossa i que el comptador es pararia ben aviat, al 102,a la següent sortida del Barça a Sevilla, on coincidiran el doble tancament de la Lliga i el de la seva trajectòria com a entrenador aquest diumenge. "Me’n vaig amb la consciència tranquil·la i orgullós de la feina que hem fet", va afirmar Xavi al seu comiat.

La dosi de tristesa habitual a cada final d’etapa, sigui d’una competició o d’un mandat, va confluir en l’últim entrenament de Sant Joan Despí, on va acudir Rafa Yuste, l’últim i més incondicional xavista de la junta, mentre els seus col·legues, amb Joan Laporta al capdavant, pujaven a l’avió i cantaven i volaven cap a Bilbao.

"Ens vam donar la mà, una abraçada i ens vam desitjar molta sort", va explicar Xavi de la seva trobada amb Laporta del divendres en què el president li va dir que "el club necessita un canvi" i aquest canvi era el del tècnic. Ha passat un mes des de l’última abraçada en què es va anunciar una continuïtat que es va revelar fràgil. Des del 25 abril, el Barça ha guanyat quatre partits (València, Reial Societat, Almeria i Rayo) i en va perdre un (Girona). Els resultats van assegurar el segon lloc, l’objectiu de mínims.

"Molt d’honor i amor"

Xavi va voler acomiadar-se amb elegància en una continguda emoció i un missatge també mesurat. Se’n va "amb molt d’honor i molt d’amor per aquest club", in espera tornar algun dia, també "agraït" per l’oportunitat que li va donar Laporta de tornar com a entrenador, però sense compartir els motius reals de la seva destitució. "Les raons són seves, no meves, les hauria d’explicar ell mateix. No és una pregunta per a mi, és per a Laporta, per al director esportiu", va dir, remarcant, per si fos necessari: "El president ho decideix tot".

La sessió preparatòria amb prou feines va diferir d’altres de convencionals, sense acostar-se ni de bon tros a les d’altres esdeveniments, com un clàssic o una cita europea, tot i que també era un esdeveniment la marxa de Xavi. No en va, l’entrenador que ha brindat l’últim títol a l’entitat (la Lliga de 2023), cau l’any següent, víctima dels mals resultats (cap títol dels quatre disputats) i d’un joc inferior al que s’esperava.

Un comiat inimaginable

Notícies relacionades

"No t’imagines mai un comiat així, però pot passar", reconeixia Xavi, al·ludint al coneixement que té del Barça eternament volcànic i de les sortides conflictives que van patir altres personatges històrics. "Són decisions de club i no tinc cap altra opció que respectar-la, intentar entendre-la i res més", va comentar Xavi, aclarint que la liquidació del seu contracte i dels seus col·laboradors no enterbolirà la seva sortida.

"Soc un home de consens i un home de club. M’he adaptat a totes les circumstàncies molt adverses que tenim per desgràcia en aquest club", va dir Xavi, sentint-se en pau amb la seva etapa d’entrenador, descrivint-la com "una experiència espectacular i un aprenentatge enorme". "Ha sigut un honor i un plaer", sentia, en l’últim minut de la penúltima compareixença. Queda la del Sánchez Pizjuán.