El pesat compte enrere de Laporta

El president del Barça busca 100 milions davant el risc de reformular tots els seus comptes, condemnar-se a pèrdues i incomplir de nou el ‘fair play’ financer. És la quantitat que no va aportar Libero pel 24,5% de Barça Media.

Joan Laporta, en Cádiz.

Joan Laporta, en Cádiz.

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Joan Laporta mai ha anat escàs d’autoestima i seguretat en si mateix. No fa gaire va repetir en algunes entrevistes que presidir el Barça no és tan difícil. Tot és qüestió d’organitzar-se bé, va dir més o menys. No està clar si en aquests moments sent el mateix. Són temps de dificultats màximes per al club, sotmès a un compte enrere que es farà més estressant a mida que s’acosti el 30 de juny, data de tancament dels comptes de la temporada. Si llavors no resol de manera òptima algunes carpetes econòmiques, la destrossa pot ser monumental.

La conversa barcelonista està entretinguda amb l’acomiadament lent de Xavi Hernández, i sent crucial com és la decisió sobre l’entrenador, no pot comparar-se amb l’impacte d’una mala resolució d’alguns fronts comptables: s’albira un iceberg sense necessitat de prismàtics. "Les pròximes setmanes són molt importants per al futur de la institució. No estan els deures fets. Demano que les decisions clau es decideixin bé", va alertar la setmana passada Víctor Font, el candidat derrotat a les urnes per Laporta, en la seva entrevista a Catalunya Ràdio.

Font es referia abans que res a la forçosa necessitat de trobar un soci disposat a fer-se càrrec del 24,5% de Barça Media després de la plantada de Libero, l’empresa alemanya que havia d’abonar 40 milions abans del final del 2023 i 60 més abans d’aquest 30 de juny. Apressa, doncs, trobar 100 milions per no desbaratar els comptes.

S’ha de recordar que la directiva que presideix Laporta es va anotar el curs passat un ingrés a futur de 408 milions, el valor total que va adjudicar a Barça Media, per salvar el pressupost 22-23. Sense aquests 100 milions, tot queda en l’aire, en fum, en operació fictícia. I el forat patrimonial, colossal. Ni rastre tampoc de la suposada imminent sortida a borsa.

Des de fa mesos els portaveus econòmics del club han proclamat que existeixen una infinitat d’interessats en convertir-se en socis del negoci digital, però a falta de poc més d’un mes per al tancament pressupostari, encara no n’ha aparegut cap. El Barça pretén no només un acompanyant financer sinó un actor que sàpiga explotar el potencial que es considera que té l’audiovisual, el metavers i els NFT.

Tasca global molt complexa

Sense aquests 100 milions, el FC Barcelona haurà de reformular els seus comptes, condemnar-se a pèrdues i, en conseqüència, incomplir el fair play financer de nou. Tocaria oblidar-se de l’anhelada tornada a la regla d’1 a 1 per emprendre fitxatges, per la qual cosa la potenciació de la plantilla entraria de nou en bloqueig.

Una tasca global molt complexa per a un club que tancarà per primera vegada l’exercici sense un vicepresident econòmic –ningú ha reemplaçat oficialment Eduard Romeu– ni una directora corporativa després de la marxa de Maribel Meléndez. Entre Laporta i Ferran Olivé, el tresorer, gestionen ara la caixa d’una entitat que, per no tenir, no té ni CEO des de la fugida de Ferran Reverter quan amb prou feines portava un any en el càrrec.

En aquest compte enrere hi ha obertes unes aspres negociacions amb Nike, amb retrets públics pel mig per part del president, per prorrogar i augmentar la vinculació, que dura des de 1998. El Barça aspira a obtenir uns 100 o 120 milions d’euros de mitjana per temporada, quantitat que variaria en funció dels resultats esportius. I segons informen diverses fonts, comportaria una prima de renovació de 100 milions, oxigen pur en una altra temporada deficitària en l’operatiu, particularment complicada per l’exili a Montjuïc (menys ingressos per abonats, ticketing, restauració i marxandatge).

Nike apunta, per tant, a erigir-se en la nova palanca per alleujar les penes d’aquesta campanya. La venda d’algun jugador puntal en seria una altra, tot i que la mala temporada de l’equip de Xavi ha devaluat gairebé totes les peces. I alhora es negocia un crèdit, que podria arribar als 100 milions, segons va avançar La Vanguardia, per obtenir liquiditat immediata amb l’objectiu d’abonar el segon termini de les fitxes dels jugadors (el primer es va pagar al desembre). La pressió per salvar els mobles és, doncs, extrema en aquests moments.

Notícies relacionades

Existeix una possible sortida a les urgències presents, apuntada pel diari Ara, que va informar que a l’haver-hi una denúncia interposada del Barça a Libero per impagament, podria aconseguir que les pèrdues no computessin en aquest exercici. Seria una puntada de peu cap endavant a l’espera de sentència judicial i trobar l’anhelat soci. L’auditor hauria de donar el vistiplau a la fórmula. També LaLiga de Javier Tebas de cara a regular l’espai salarial.

Totes aquestes urgències figuren en segon pla davant el soroll sobre Xavi. De fet, li ha permès a Laporta atenuar l’escàndol dels avals destapat per aquest diari, l’ajuda de 350.000 euros rebuda per la junta directiva de part d’un proveïdor del club, l’empresa ISL, a canvi presumptament de participar en l’organització de dos d’amistosos del Barça als EUA. El club va admetre l’ajuda, que entraria en conflicte amb el codi ètic que ha de regir les actuacions de la junta. Laporta no ha dit res en públic d’aquest assumpte que afecta la credibilitat de la seva directiva.

Temes:

Joan Laporta