3
Es llegeix en minuts
Som de mar

Barcelona es va postular com a amfitriona de la Copa Amèrica 2024 en plena recuperació de la pandèmia. Va ser una dosi necessària d’optimisme i orgull en un moment de desorientació col·lectiva, i ho vam fer com ens caracteritza: des de la col·laboració entre les diverses administracions i amb la corresponsabilitat i l’aliança amb el sector privat. Quan una ciutat esmerça recursos en un esdeveniment ha de definir quin és el seu propòsit, i el de la Copa Amèrica és el mar. Tenim una gran oportunitat per enfortir la relació que la ciutat té amb el que podem anomenar Districte Mar, aquell que veiem des de la serra de Collserola, una línia tènue que separa la terra i el cel. Barcelona és mar i el blau és el color de la ciutat. Des de la Barcino romana, passant per l’empori marítim del segle XIII, la formació del port el segle XV, o ja durant el segle XX la sortida de vaixells dels "exiliats de l’Espanya blanca i de l’Espanya roja" que Xavier Pla recorda en el seu llibre Un cor furtiu. A Barcelona, de sempre, som de mar. Ara podem enfortir aquesta aliança i aprofitar un esdeveniment d’escala mundial per transformar la ciutat. En el seu dia, els Jocs Olímpics van obrir les platges, van modificar la fesomia de la ciutat i ens van projectar al món. La Copa Amèrica ha d’aportar un nou reposicionament de Barcelona que incorpori la sostenibilitat i el compromís amb el medi ambient com a nous eixos i que permeti a la ciutadania redescobrir el mar i vincular-s’hi. Aquest serà el seu llegat principal.

I és que Barcelona s’enfortirà com a capital nàutica, on els joves visquin la navegació com un esport popular, amb projectes com Viu la Vela, adreçat a estudiants, i amb competicions que democratitzin l’accés al mar i estimulin la pràctica esportiva.

Barcelona esdevindrà una ciutat referent en economia blava, amb el desenvolupament del Clúster Nàutic, el nou Port Olímpic, la descarbonització d’activitats portuàries i la protecció de la biodiversitat marina. Una ciutat que reforça l’ecosistema universitari i les seves estructures docents i científiques dedicades al mar, com el Parc de Tecnologia Marítima o el Blue Tech Port, el centre d’innovació en economia blava que el Port de Barcelona vol fer créixer al moll de Sant Bertran.

I, finalment, una ciutat referent internacional en la preservació i protecció del mar. Barcelona va inspirar el Conveni per a la Protecció del Mediterrani de la Contaminació, que va definir el Pla d’Acció per la Mediterrània del Programa de Mars Regionals de Nacions Unides, i que va ser model pels posteriors Tractats de Protecció del Mar signats arreu del món. L’Ocean’s Decade Conference, que la Unesco ha celebrat recentment a Barcelona, demostra el compromís de la ciutat amb la preservació de la Mediterrània i la voluntat de seguir encapçalant la revisió del Conveni de Barcelona per adaptar-lo als nous reptes del canvi climàtic.

Barcelona organitzarà la Copa Amèrica i ho farà bé. Perquè tenim experiència, magnífics professionals i perquè desenvoluparem novament el model publicoprivat de corresponsabilitat i la col·laboració institucional, que són un model exitós en aquesta ciutat. La iniciativa sorgeix del compromís d’algunes persones que, a títol individual, van recolzar econòmicament la proposta, i compta amb el suport financer d’institucions i espònsors com Louis Vuitton, que recupera el patrocini de la competició, i és una empresa amb tradició històrica a Catalunya, sis ubicacions industrials i més de 2.000 persones ocupades.

Però Barcelona també és una magnifica oportunitat per a la Copa Amèrica, que sortirà transformada del seu pas per la ciutat. Als seus valors tradicionals, ‒la sostenibilitat, la innovació i la competició justa‒, hi hem incorporat els de Barcelona: diversitat, inclusió, creativitat i democratització de l’activitat esportiva. A Barcelona, per primer cop, l’esdeveniment tindrà una regata femenina i una de joves. Perquè Barcelona no és només un host o un escenari, sinó que impregna dels seus valors les activitats que acull.

Notícies relacionades

La Copa Amèrica és la gran excusa per reivindicar i enfortir la nostra cultura marítima, popularitzar la nàutica i renovar el nostre compromís amb la preservació i protecció de la mar Mediterrània.

Perquè a Barcelona som de mar. És el moment de redescobrir-lo.