El CN Sabadell allarga el seu regnat amb la setena Champions

Les vallesanes reediten la seva conquesta europea després de guanyar a l’Olympiacos (16-10) amb un brillant tercer quart. No hi ha cap equip més dominant en els últims 13 anys.

jordi grífol

4
JORDI GRÍFOL

Allotjades en el tron europeu des de l’any passat, les jugadores del CN Sabadell van negar la successió a l’Olympiacos per mantenir-se a dalt de tot del waterpolo europeu. Les vallesanes van conquerir ahir la seva setena Champions amb l’autoritat pròpia de les campiones, amb un tercer període letal (6-3) que va diluir les esperances gregues abans de temps (16-10).

No hi ha equip europeu més dominador que el Sabadell en els últims 13 anys. Onze Final Fours disputades des d’aleshores, set amb el títol conquerit. El segon ceptre consecutiu acosta les waterpolistes de David Palma a un d’igualar l’Orizzonte Catania (vuit), que no en guanya una des del 2008.

La Nova Escullera del CN Barcelona es va omplir amb uns 1.000 espectadors. Una piscina eixordadora entre xiulets, cops de clàxon i el ressò dels tambors dels supporters vallesans –no van faltar colls, perruques verdes ni vuvuzeles– i la presència també d’alguns (pocs, però sorollosos) grecs. Unes vistes privilegiades per als que s’exercitaven al gimnàs, pujats a sobre de la bici el·líptica mentre observaven la final.

El valor de jugar a casa

L’última dècada del waterpolo europeu no s’entén sense Sabadell ni l’Olympiacos, ja que entre els dos equips s’han repartit vuit dels últims 10 campionats. Els precedents entre tots dos dictaven que el que juga a casa, guanya; dues finals a El Pireo per a l’Olympiacos (2014 i 2022) i una per a les catalanes a Can Llong (2019). A la Nova Escullera les vallesanes es van sentir com casa.

El tempteig inicial, que vaticinava igualtat, va acabar donant pas a un Sabadell que s’anava acomodant a la piscina, sòlid en defensa i trobant porteria. Sofia Giustini, una de les principals armes ofensives en la semifinal, al costat d’Irene González, va obrir el marcador amb un potent llançament. Va buscar la rèplica l’estrella grega Eleftheriadou –va apallissar el Mataró amb set gols–, però Laura Ester li va saber negar el gol.

Les waterpolistes vallesanes aixecaven el braç amb molta facilitat, però tot i així topaven una vegada i una altra amb la portera grega Stamatopoulou, que mantenia amb vida el seu equip gràcies a les seves parades (set en el primer temps). Una vaselina de Judit Forca, un llançament d’Irene González i un penal de Bea Ortiz. Allà estava sempre la portera de l’Olympiacos per negar-los el gol; més incòmodes les atacants gregues davant el bosc de braços que formava la defensa vallesana. Siouti va empatar el partit a falta d’un minut per tancar el primer temps, tot i que va replicar immediatament Irene Casado (2-1). L’Olympiacos va començar a veure porteria en el segon període amb un parcial de 0-2 que el va posar per davant, solucionat per Giustini.

Les gregues es van arribar a avançar amb gols de Vasiliki i de Myriokefalitaki (2-3), però les waterpolistes del Sabadell amb prou feines tremolen quan els arriba la pilota, vigents campiones com eren. Giustini va tornar a trobar porteria, Maica Garciava emergir a la boia i va aparèixer el braç letal de Judith Forca per obrir una bretxa de tres gols (6-3). Tricha va retallar distàncies i Irene González, des del flanc esquerre, els va tornar l’avantatge, tot un tresor per afrontar la segona meitat (7-4).

El talent

El tres cops campió europeu no tenia més remei que llimar la diferència i ho va fer a través de Vasiliki i Chydirioti des de la boia (7-6). Però llavors va ser quan es va reivindicar el millor Sabadell, amb talentoses jugadores d’inacabable ambició.

Igual que contra el Sant Andreu, Irene González (tres gols) va emergir per acompanyar Giustini (cinc) des del flanc esquerre, capitals totes dues per revalidar el títol. I mentre Laura Ester – ben acompanyada per la defensa –es feia gran sota pals–, Van der Sloot convertia un penal i Giustini i Maica García alçaven el braç des de lluny per enfonsar una impotent Stamatopoulou (13-7).

El Sabadell va arribar a guanyar per vuit gols (15-7), completament motivat, fins que les gregues van maquillar el marcador amb tres gols consecutius. No obstant, el tècnic David Palma, que caminava d’un costat a l’altre i continuava donant indicacions, feia minuts que coneixia el seu destí: llançar-se a la piscina.

Astralpool CN Sabadell (16): Laura Ester (ps: Mar Carrasco); Mati Ortiz (-), Paula Leitón (-), Van der Sloot (2), Maartje Keuning (-), Irene Casado (1), Sofia Giustini (5), Maica García (2), Judith Forca (2), Bea Ortiz (1), Ona Jurado (-) i Irene González (3).

Olympiacos (10): Stamatopoulou (ps: Nigro); Eleftheria Plevritou (–), Chydirioti (1), Eleftheriadou (1), Tricha (1), Xenaki (-), Siouti (1), Margarita Plevritou (-), Santa (-), Vasiliki Plevritou (3), Drakotou (1) i Myriokefalitaki (2).

Àrbitres: Alessia Ferrari (ITA) i Boris Margeta (ESL). No hi va haver eliminacions.

Parcials: 2-1, 5-3, 6-3, 3-3. Piscina: Nova Escullera.