El retorn del tècnic asturià

Luis Enrique: "Xavi és un entrenador top"

Luis Enrique accepta que «les urgències» són del seu equip, però continua «convençut» que el PSG eliminarà el Barça i que serà ben rebut com a «culer» que és. Es va sentir «emocionat i estupefacte» després que Xavi el considerés un dels tres tècnics de referència, junt amb Guardiola i Luis Aragonés.

Luis Enrique: "Xavi és un entrenador top"

JOAN DOMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Idees clares i objectiu clar. No li’n queda cap altra a Luis Enrique i al seu Paris Saint Germain per guanyar el Barça i continuar aspirant a la Champions, el títol que salvarà el tècnic asturià de la guillotina amb què Nasser Al Khelaïfi ha anat degollant els entrenadors que no li van donar aquest títol abans; és a dir, a tots. El dirigent qatarià no en té prou amb anar col·leccionant trofeus francesos. Per a aquest viatge no calia aquestes alforges, és a dir, la multimilionària inversió efectuada.

Luis Enrique presumeix que els seus equips juguen igual a casa que a fora, que són valents allà on van i que sempre surten a buscar la victòria sigui en partits d’anada o de tornada. És l’ocasió de demostrar-ho. "Les urgències són nostres", va acceptar, "però espero traspassar-les al Barça" avançant-se en el marcador. El vaivé emocional agitarà l’afició, que omplirà el Lluís Companys.

"M’hauria agradat més jugar al Camp Nou, únic en el món, perquè m’agrada jugar sempre contra els millors i als millors escenaris, però Montjuic també està a l’altura", va comentar, ja que està vinculat als bonics records dels Jocs i a la medalla d’or que es va penjar Luis Enrique amb la selecció de futbol. Malgrat que no disputés cap partit a la muntanya.

Ve a ser una tornada a casa, el de l’antic heroi blaugrana. Li preocupa "zero" la rebuda que li tributi l’afició, convençuda que serà bona, d’acord amb el bon record deixat durant la seva època de jugador (1996-2004) i d’entrenador (2014-17). És l’artífex de l’última Champions del Barça (2015) i de l’últim triplet. Proclamant-se de nou, en la seva tornada, "un culer" com qualsevol altre, la seva prioritat serà deixar fora de combat el club dels seus amors.

Comença amb desavantatge al marcador. La derrota de l’anada obliga el PSG a vèncer el Barça: per la mínima aniran als penals; per més de dos gols, passarà el quadre francès. El 2-3 va tallar una ratxa positiva de resultats (27 partits sense perdre). Un disgust digerit ja a París. "De sèrie, no especulem, i aquesta paraula no existeix per a nosaltres ara", va exposar el tècnic sobre la necessitat d’anar contra el partit. No va ocultar que ell i la seva plantilla havien passat "un parell de dies fastiguejats" després de la derrota de l’anada, i que havien preparat a consciència el duel de tornada, ja que els havien ajornat el compromís de lliga amb aquest motiu.

Luis Enrique creu que només ha de "millorar la versió" del PSG per imposar-se al Barça, n’està convençut. Ho va emfatitzar diverses vegades, de la mateixa manera que va atendre els comptes pendents que desitjava respondre de Xavi, "un entrenador top" que el va deixar "emocionat i estupefacte" amb els elogis al considerar-lo un dels tres tècnics de referència junt amb Pep Guardiola i Luis Aragonés.

"Rècord de 24 pilotes llargues"

Volia aclarir (i repetir) Luis Enrique que no coneixia Xavi en la faceta d’entrenador perquè mai ha estat a les seves ordres en un vestidor per saber com parla, com gestiona i com instrueix. "També vaig dir que m’hauria agradat tenir-lo d’entrenador, però ho vau obviar perquè no ven ni interessa, interessa la polèmica".

Potser el considera top, entre altres raons, perquè el Barça va saber resoldre la pressió avançada del PSG amb una via que no esperava i que, segur, no quadra amb l’estil blaugrana si això fos així. No va ser gratuït que Luis Enrique recordés que Ter Stegen va establir "un rècord de 24 pilotes llargues als davanters o a l’espai".

Notícies relacionades

Hi va haver un altre rècord: el dels gols marcats en uns quarts de final: 18 en quatre partits. "És una meravella que hi hagi quatre paios als vuit equips que tinguin l’ADN Barça", va ressaltar, en al·lusió a Pep Guardiola (City), Mikel Arteta (Arsenal), Xavi i ell, "i també és una meravella per al futbol que els vuit entrenadors ofereixin aquest espectacle golejador".

Reforç policial

El partit d’aquesta nit Montjuïc serà d’alt voltatge pel que passi a la gespa i pel que pugui passar a fora. Per evitar qualsevol tipus d’incident, els Mossos desplegaran més de 3.500 agents per garantir la seguretat davant l’amenaça gihadista així com per mantenir l’ordre públic davant possibles aldarulls violents. A més, també hi haurà nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana que controlaran els accessos. S’esperen uns 2.600 aficionats del PSG, entre els quals hi haurà prop de 400 radicals.