Rocha, imputat per la jutge

El Govern central es mostra molt preocupat per la situació a la Federació Espanyola de Futbol i podria suspendre el dirigent en els pròxims dies mentre es manté en contacte amb la FIFA, que sospesa intervenir l’organisme.

Rocha, imputat per la jutge

sergio r. viÑAs A. MUÑOZ / c. GALLARDo

4
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas
Araceli Muñoz
Cristina Gallardo

Després de set mesos de fugida cap endavant, Pedro Rocha va arribar ahir a un punt que sembla de no retorn. Confiava a acudir al Jutjat d’Instrucció número 4 de Majadahonda a declarar com a testimoni i anar-se’n tranquil·lament a casa a preparar la seva proclamació com a president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). No obstant, la jutge va decidir canviar la seva condició a la d’investigat. Mentrestant, el Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) va decidir obrir-li expedient sancionador, un primer pas que podria desembocar en la seva inhabilitació, segons informa el denunciant, Miguel Galán.

Aquesta acumulació d’esdeveniments, que tant de mal generen a la imatge del futbol espanyol, ha portat el Govern central al cansament. El president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, es va posar ahir mateix en contacte amb la FIFA per analitzar la situació. El Govern central considera que la imputació de Rocha "agreuja la crisi a la federació" i continuarà els contactes a la recerca d’una solució. I la solució podria ser la intervenció de l’organisme per part de la FIFA.

Una patata calenta

Aquesta possibilitat fa setmanes que és sobre la taula, des del registre de Las Rozas, però fins ara Rocha havia frenat la temptació de la FIFA, prometent un procés electoral satisfactori. Ara ja no pot prometre res, tot i que a aquestes hores res li impediria ser proclamat president. La comissió electoral de l’RFEF té una important patata calenta sobre la seva taula. Mentrestant, i a falta de confirmació oficial, el TAD prepara l’obertura d’expedient a Rocha per haver-se sobrepassat en les seves funcions com a president de la gestora. En cas de confirmar-se l’obertura d’aquest expedient per infracció molt greu, el CSD podria suspendre’l. Això, d’altra banda, tampoc li impediria exercir la presidència de l’RFEF mentre no hi hagués resolució definitiva. Com no l’hi impedeix haver sigut imputat per la jutge Delia Rodrigo en un cas de presumpta corrupció a l’organisme que ara vol presidir. I aquesta resolució, que podria trigar setmanes a produir-se, desembocaria en el pitjor dels escenaris per a Rocha en la seva inhabilitació per exercir qualsevol responsabilitat en el futbol.

En la que havia de ser la seva setmana gran, Pedro Rocha, candidat únic a ser nomenat nou president de l’RFEF, ha sigut imputat dins del cas que investiga les presumptes irregularitats comeses en el seu si i que van passar, suposadament, tant durant el mandat de Luis Rubiales com d’ell mateix com a successor i president interí.

La jutge va decidir canviar la situació processal de Rocha arran de les seves declaracions esquives, encaminades a descarregar la seva responsabilitat en els fets ocorreguts. El dirigent va admetre en la seva declaració que desconeixia coses que "havia de conèixer", segons han explicat fonts jurídiques a El Periódico de España.

Coses tècniques, com la manera en la qual es van negociar els contractes que van portar la Supercopa d’Espanya a l’Aràbia Saudita, però també personals, com per exemple per quin motiu Rubiales el va nomenar successor: "No ho sé, preguntin-l’hi a ell", va dir. Més endavant, i davant la insistència durant l’interrogatori del fiscal, va assegurar que creia que podia ser perquè ell es considerava a si mateix un "home de futbol", "honrat" i "transparent" que va acceptar el càrrec "per donar una mà". "¿I quina titulació acadèmica té vostè?", li va preguntar el fiscal. "La vida", va respondre Rocha.

Respostes sense concreció

Malgrat que tant a l’entrada com a la sortida del jutjat Rocha va dir estar "amb la consciència molt tranquil·la", la Fiscalia Anticorrupció no va trigar ni mitja hora a cansar-se de l’escassa concreció de les respostes d’una persona molt pròxima al poder durant tota l’etapa de Rubiales a l’RFEF.

Notícies relacionades

I és que, per exemple, Rocha va arribar a assegurar que ell va ser un "vicepresident representatiu", "no executiu". El fiscal li va preguntar que a quin document hi estava especificat això, però Rocha es va limitar a dir que formava part de l’esfera "política" de l’RFEF, no de l’executiva. ¿Què sabia del contracte que va portar la Supercopa a l’Aràbia Saudita? Res, ni si hi va haver informes previs i ni tan sols era conscient que s’havia prorrogat, ja que no ha vist "cap document, ni abans ni ara", ni tampoc n’havia parlat amb l’expresident.

Tampoc tenia ni idea de si hi havia hagut un informe de la comissió d’Ètica de l’RFEF, de les condicions en les quals es van produir les obres a La Cartuja per part de Gruconsa, una constructora presumptament afí a Rubiales, ni de per què Tomás González Cueto, home fort del rubialisme i assessor jurídic extern de la federació, havia sigut contractat: "Decisió del president".

Temes:

Govern FIFA